SİNOP (İHA) - Tarım ve Köyeşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı A. Yavuz Civelek, "Şeker pancarına kota falan konulmamıştır. Türkiye geçen yıllardan daha fazla şeker pancarı üretmiştir" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üst düzey bürokratları tarafından yurt genelinde sürdürülen bilgilendirme toplantılarının sonuncusu Sinop'ta yapıldı. Akliman Kır Gazinosu'nda düzenlenen yemekli toplantıya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Civelek, Bakanlık Teşkilatlandırma Genel Müdür Vekili Talat Yılmaz, Daire Başkanı Ali Orhan, Tarım İl Müdürü İrfan Dindar ve ziraat odaları ile çeşitli kooperatiflerin yöneticileri katıldı.
"KOTA YOK" Toplantıda konuşan Yavuz Civelek, uygulanan tarım politikaları ile projeleri anlattı. Şeker pancarına kota konulmadığını söyleyen Civelek, "Ben bunu sorumlu bir ağız olarak söylüyorum. Bu ürün için kota falan konulmamıştır. Türkiye geçen yıllardan daha fazla şeker pancarı üretmiştir. Yani Türkiye'nin şeker pancarı üretim projeksiyonu, geçen yıldan ve evvelki yıldan daha fazla şeker pancarı üretmesini gerektirir bir hesaplama ile uygulanmaktadır. Türkiye'nin bu konuda herhangi bir sınırlama ve oldu bitti ile karşı karşıya kalmış olması mümkün değildir. Bunu da alnımız açık bir şekilde söylüyoruz" diye konuştu.
"2 KATRİLYON DESTEK" Soya, kanola, ayçiçeği, pamuk ve zeytinyağı üretimi için 200 trilyon lira destekleme yapıldığını belirten Civelek, "Süt primi için 29 trilyon lira, alternatif ürün projesi kapsamında yaklaşık 300 trilyon lira, kooperatifçilik projeleri kapsamında da 2001 yılında 7 trilyon lira olmak üzere, bu zamana kadar toplam 2 katrilyon lirayı geçen bir destekleme yapılmıştır" diye konuştu. Civelek, şöyle devam etti:
"Tarım, her sabah sofralarımızdaki bir bardak süt, bir dilim ekmektir. Tarım çok güçlü bir gelecek düşüncesinin ismidir. Tarım, tüm ülkenin ekilip biçilmesi ve yeşertilmesi davası olduğu için en büyük çevrecilik örneğidir. Çiftçilerimiz ise uğruna destanlar yazılmamış, anıtları dikilmemiş çevrecilerdir. Biz bakanlık olarak bu şuurdayız."