BURSA (İHA) - Uluslararası Patent Birliği (UPB) Konsey Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de alınan her 100 patentin 85'inin yabancılara ait olduğunu belirterek, Türk sanayicisinin patenti ihmal etmeye devam etmesi halinde üretim yapabilme yeteneğini kaybedeceğini söyledi.
Yamankaradeniz, Galvano Teknik Kooperatifi'nce düzenlenen "Zenginliğin Kaynağı Patent" adlı seminerde yaptığı konuşmada, dünyada kalkınmanın temelinde patentli buluşların yattığını ve uluslararası şirketlerin büyük çoğunluğunun patent alarak zenginleştiğini ancak Türk sanayicisinin bunu ihmal ettiğini belirtti. Türkiye'de henüz patent bilincinin yeterince gelişmediğini anlatan Yamankaradeniz, "Türkiye, 1879 yılında kabul ettiği yasalarla dünyada patenti koruyan 3. ülke konumundayken günümüzde bu konuda oldukça geride kaldı. Ne yazık ki yılda Japonya'da 350 bin, ABD'de 250 bin, Almanya'da da 79 bin olan patent sayısı ülkemizde sadece 2 bin 500 civarında. Oysa patent bir ülke ya da işletme için prestij ve gurur kaynağıdır. Japonya'da ar-ge departmanında çalışan bir mühendis her yıl en az bir patent üretmek zorunda. Türkiye artık kendi markasını oluşturarak, dünya ölçeğinde rekabete açılmalı. Türkiye'nin planlı bir kalkınma hamlesine ihtiyacı var. Aksi taktirde gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafeyi kapatamayız " dedi.
Ar-ge faaliyetlerinin önemine de değinen Yamankaradeniz, "Bilinçli ar-ge faaliyetleri olmadan patent, patent olmadan da ulusal sanayi olmaz. Devletin bu konuda acil önlemler paketi uygulaması gerek, patent ve buluş sahiplerine verilen teşvikler artırılmalı ve buluşların korunması için yeni yasal düzenlemeler yapılmalı. Türk sanayici de bu konuda alması gerek çok yol var. Çünkü Türkiye'de alınan her 100 patentin 85'i yabancılara ait. Türk sanayi ar - ge personeli ve ürün geliştirme birimleri kurmalı, patent dokümanlarını inceleme metodlarını öğrenmeli, mevcut patentlerden yararlanmalı, rakip portföyleri izlemeli ve sahip oldukları patentleri kullanmayı bilmeli. Aksi takdirde rekabet gücümüz sıfıra iner" diye konuştu.
Aynı zamanda Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı olan Kemal Yamankaradeniz, sadece Bosch firmasının her yıl 4000'in üzerinde patent başvurusu yaptığına dikkat çekerek, artık sadece üretmenin yeterli olmadığını, farklılık oluşturmanın ve markalaşmanın büyümede önemli yer teşkil ettiğini vurguladı.