İZMİR (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi W. Robert Pearson, İzmir'de dünyanın en büyük otomotiv parça, modül ve sistem tedarikçisi Çokuluslu Amerikan Şirketi Delphi Corporation'ın Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) kurduğu yeni fabrikasının açılışını yaptı.
Pearson, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen İzmir Toplu Ulaşım Sistemi Elektronik Ödeme Sisteminin Geliştirilmesi Fizibilite Etüdü Projesi ile ilgili olarak ABD Ticareti Geliştirme Ajansı (TDA) ile imzalanan hibe anlaşmasına da imza atarken, kendisine yöneltilecek siyasi sorulara cevap vermeyeceğini bildirdi.
"DELPHI DİZEL TÜRKİYE" İZMİR'DE Delphi Corporation'ın dizel yakıt sistemleri ile ilgili teknoloji ürünleri üretecek yeni fabrikası Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) törenle hizmete açıldı. Törene İzmir Vali Yardımcısı Selahattin Alanya, Amerika Ankara Büyükelçisi W. Robert Pearson, Delphi Başkan Yardımcısı Guy C.Hacney, Delphi Enerji ve Şasi Sistemleri Avrupa Başkanı Dominique Chauvin, ANAP İzmir Milletvekili Işılay Saygın, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, diğer yetkililer, davetliler ve işçiler katıldı.
Törende kurdeleyi Büyükelçi Pearson, Milletvekili Işılay Saygın, Delphi yöneticileri ile birlikte kesti. Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Toprak Sergen'in sunuculuğunu yaptığı törende bir konuşma yapan, Delphi Enerji ve Şasi Sistemleri Avrupa Başkanı Dominique Chauvin, Türkiye'nin Delphi için çok stratejik bir konumda olduğunu söyledi. Chauvin, Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasında bir köprü ve Afrika'ya da ulaşım imkanları bakımından en yakın ülke konumunda olduğunu belirterek, "Dizel işimizin Avrupa'daki pazar payını büyütmeye çalışıyoruz. Paris'te dizel merkezimiz ve 7 ülkede de tesislerimiz var. Bu tesislerden biri de İzmir'de. Bugüne kadar 300 bin adet sistem ürettik" dedi.
Törende konuşan ABD Büyükelçisi W.Robert Pearson ise Türkiye ile ABD arasında geçmişten gelen bir dostluk ve denenmiş iyi ilişkilerin bulunduğunu ifade ederek, "Biz bu ilişkileri daha da yoğunlaştırmak istiyoruz. 300 ABD şirketi Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bu şirketler Türkiye'yi Karadeniz, Kafkasya, Ortaasya için adeta birer atlama noktası olarak görüyor. Burası gibi nitelikli bölgelerde üretilen ürünler Birleşik Devletler'e gümrüksüz olarak girebilecektir" diye konuştu.
Törende daha sonra, Delphi Dizel Türkiye çalışanları, "İş Mükemmeliyeti ve Müşteri Memnuniyeti için Çalışacağıma Söz Veriyorum" yazılı panoya imza attı. Daha sonra katılımcılara bir kokteyl verilirken, ABD Büyükelçisi Pearson basın mensuplarının soru sorma isteklerini "siyasi soru gelebilir" endişesi ile geri çevirdi.
TOPLU TAŞIMA ELEKTRONİK ÖDEME SİSTEMİ ABD Büyükelçisi W. Robert Pearson daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. Pearson burada, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ile birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen İzmir Toplu Ulaşım Sistemi Elektronik Ödeme Sisteminin Geliştirilmesi Fizibilite Etüdü Projesi ile ilgili olarak ABD Ticareti Geliştirme Ajansı (TDA) ile imzalanan hibe anlaşmasına da imza koydu. ABD Ticareti Geliştirme Ajansı'nın 216 bin 907 dolarlık hibe kredisini içeren anlaşmayı imzalayan Pearson, "Bu bağış ABD'nin etkin ve iyi işler bir toplu taşıma sisteminin gelişimine gösterdiği ilginin güzel bir örneğidir. İzmir şehrini 21. yüzyıla yakışan bir altyapıya hazırlayan Başkan Piriştina'yı kutluyorum" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina da, "Alacağımız bu hibe yardımla yapacağımız fizibilite çalışmaları sonucunda, mevcut Kentkart Sistemi'ni Devlet Demiryolları (DDY) ile yürüttüğümüz hafif raylı sistem ve metroda ve ayrıca otoparklarla entegre olarak kullanacağız. ABD Büyükelçisi'ne sağladıkları bu yardım için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.