Peru Kongresi yasadışı bir şekilde uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen küçük uçakların vurulmasına izin veren yasayı onayladı.
Böylece Peru hava güçlerine şüphelendikleri uçakları vurarak düşürme hakkı tanınmış oldu.
Yasa 89 üyenin oybirliğiyle kabul edildi. Devlet Başkanı Ollanta Humala'nın imzasının ardından yasanın yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Ancak yetkililer Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) "hava müdahalesi" adı verilen bu uygulamaya karşı olduğunu bildiriyor.
En fazla kokain Peru'da üretiliyorDünyanın en fazla kokain üretilen ülkesi Peru'da, geçmişte bu uygulamaya başvuruluyordu.
Ancak 2001'de yanlış uçak hedef alınmış ve Peru hava kuvvetleri bir Amerikan misyoneri ile bebeği öldürmüştü.
Söz konusu operasyon hava kuvvetleri ile CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) işbirliği ile yapılmıştı.
Güney Amerika'daki uyuşturucuyla mücadele operasyonlarına destek veren ABD, olayın ardından şüpheli uçaklara saldırılara karşı çıkmaya başladı.
Yılda 600 uçuşBölgedeki Kolombiya, Brezilya, Venezüela ve Bolivya gibi ülkeler bu tür şüpheli uçakların vurulmasına izin veriyor. Ancak uçakların vurulması katı bir hukuki düzenlemeye tabi tutuluyor.
Yetkililer Peru'da üretilen kokainin neredeyse yarının uçaklarla sınırdan geçirildiğini ve Bolivya'ya götürüldüğünü ifade ediyor.
Kongre üyesi Carlos Tubino da, yılda yaklaşık 600 uyuşturucu kaçakçılığı uçuşu yapıldığını kaydediyor.
Devlet Başkanı Humala, 2011'de görevi aldığında uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele sözü vermişti. Humala hükümeti kokain üretimini ABD desteğiyle önemli ölçüde azaltmış fakat Bolivya'ya uçuş hattına müdahale etmediği gerekçesiyle eleştirilmişti.