HABER

Petroldeki düşüş olumlu

Petroldeki düşüş olumlu

Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, son dönemde uluslararası ham petrol ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin, cari açığı olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini söyledi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) tarafından düzenlenen "Stratejik Öngörü 2023" konulu toplantıda konuşan Şener, cari açığın GSMH'ye oranının yüzde 6,4 olduğuna dikkati çekerken, enerji ve hem petrol fiyatlarındaki artışın bu rakama katkısının yüzde 1,4 puan olduğunu belirtti.

2005 yılında 23,2 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açıkta enerji fiyat artışından kaynaklanan ek maliyetin yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu ifade eden Şener, cari açığın geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 6,3 milyar dolar artarak, 22,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Şener, bu dönemde petrol ithalatının getirdiği ek yükün de 5,7 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Bu dönemde yüksek miktardaki cari açığa karşın, 36,4 milyar dolar sermaye girişi gerçekleştiğine işaret eden Şener, doğrudan yabancı yatırımların 12,1 milyar dolar ile cari açığın yüzde 54,1'ini finanse eder duruma geldiğini söyledi.

Doğrudan yabancı yatırımlar ve uzun vadeli sermaye girişinin "sermaye hareketleri" içindeki payının yüzde 88,2'ye ulaştığını ifade eden Şener, özel kesimin uzun vadeli kredi kullanımının da 13 milyar dolar olduğunu hatırlattı."Bunlar cari açığın sağlıklı-kalıcı finansmanına işaret etmektedir" diyen Şener, son dönemde uluslararası ham petrol ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin cari açığı olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini vurguladı.

Şener, "Nitekim ham petrol varil fiyatında 10 dolarlık düşmenin enerji ithalat faturamızda yaklaşık 4,2 milyar dolar azalma getireceği ve yıllık bazda cari işlemler açığını yaklaşık 3-3,5 milyar dolar azaltacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Şener, kararlılıkla yürütülen ekonomik program sayesinde parasal ve mali disiplinden taviz verilmemesi, yapısal reformların süratle uygulamaya konulması sayesinde enflasyonla mücadelede başarı sağlandığını anlattı.

Enflasyonunun 22 yıl sonra ilk kez tek haneye indiğini vurgulayan Şener, kişi başına düşen milli gelirin bu yıl sonunda 5 bin 317 dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Türkiye'nin 72 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın 16. sırada yer almasına rağmen, 361,5 milyar dolarlık GSYİH'siyle dünyanın 19. büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Şener, önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin ekonomik büyüklük sırlamasında daha üst sıralara tırmanmasının beklendiğini vurguladı.

Şener bu arada, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023 yılına uzanan uzun vadeli stratejinin, Türkiye'nin, sahip olduğu avantajları azami ölçüde değerlendirerek gerçekleştireceği ekonomik ve toplumsal dönüşümler konusunda temel referans belgesi olduğunu söyledi.

Şener, Türkiye'nin uzun vadeli stratejik amacını ise şöyle özetledi:"Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin belirleyicileri arasında yer alma hedefi doğrultusunda, 21. yüzyılda kültür ve uygarlığın en ileri aşamasına ulaşarak dünya standardında üreten, gelirini adil paylaşan, insan hak ve sorumluluklarını güvenceye alan, hukukun üstünlüğünü, katılımcı demokrasiyi, laikliği, din ve vicdan özgürlüğünü en üst düzeyde gerçekleştiren, küresel düzeyde etkili bir dünya devleti olmak."

En Çok Aranan Haberler