İSTANBUL (ANKA) - Uzmanlar, Türkiye piyasalarının önümüzdeki hafta önemli ölçüde AKP'nin aldığı önlemlere ilişkin atacağı adımları beklediğini belirtirken, bundan sonra hükümetin ve AKP'nin atacağı adımların piyasaların rahatlamasını sağlayabileceği görüşünü dile getirdiler.
Piyasa uzmanlarının ekonomide önümüzdeki haftaya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı:
"Dışarıda son günlerde başlayan bir tepki hareketi var. Bu hareketin nedeni, ‘krizinde en kötü en dip göründü' anlayışı, yorumu öne çıktı ve tepki alımları geldi. Amerika'dan gelen datalar, beklentiler çok olumsuz gelmiyor. FED'in para satış ihalesinde bankalardan yeterli talep gelmedi. 50 milyarlık bir nakit gelecekti piyasaya 33 milyar dolarda kaldı. Bankalar arası para ihtiyacının olmadığını görüşünü ortaya çıkardı. Bunlar kısa vadeli, tepki alımına neden oluşturuyor, bunların orta dönemli toparlanmaya yol açması bu aşamada zor. Piyasaları biraz daha yukarı iter.
İç gündemde ise; AKP'nin kapatılması davası ve S and P'nin Türkiye'yi nefatif izlemeye alması, yükselen enflasyon, cari açık sorun ola geldi. Bunlara rağmen bizim piyasaya da para girişi var. Para girişi bağlı tepki hareketi, dışarıda da ‘en kötü görüldü' anlayışının verdiği bir durum var. Bir parça para girişi var ama beklenti yok. Bir süre bu daha devam eder.
Önümüzdeki hafta Amerika'dan banka bilançoları gelecek, en kötü görülüp görülmediğini piyasalar görecek. Bilançolar beklentilerin altında gelirse, karamsar hava
hakim olabilir, tepki alımları buraya kadar gelebilir. Olumlu bilanço görürsek, iç ve dış piyasalarda tepki hareketini biraz daha yukarı taşıyabiliriz. Tepki hareketi, dip oluşumu bitmiş değil."
-PİYASALARIN TEDİRGİNLİĞİ ARTACAK-
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:
"Yurtiçinde siyasi taraf soğudu. Siyasi anlamda önemli gündem yok gibi görünüyor. Bundan sonra hükümetin ve AKP'nin atacağı adımlar piyasaların rahatlamasını sağlayabilir. Yurtdışında stres aynen devam ediyor. Amerika'da büyük şirketlerin bilanço dönemleri başladı. Bugün ilk bilançolar gelmeye başladı. Bunların çoğunluğunun geçen yıla göre düşüş olması bekleniyor. Beklentilerden kötü gelecek bilançolar uluslararası piyasalarda tedirginliği artıracak. Bunların içeriyi etkilememesi kaçınılmaz.
İçerdeki makro değişiklikler, enflasyon ve diğer beklentilerde olumlu tablo görünmüyor. Dünyada gelişen ülkelerde, İzlanda'da faiz artırım süreci başladı. Türkiye'ye girecek olan paranın bir süreliğine beklemede kalacağı mümkün, bu da kur üzerinde baskı yaratabilir."
-GÜNLÜK OYNAMALAR OLMAYABİLİR-
TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:
"Bu hafta piyasaların bu hafta, AKP'nin aldığı kararları bekleniyordu. Önümüzdeki hafta ise piyasalar AKP'nin çizdiği yol planının uygulamalarının nasıl olacağı bekliyor. SSGSS sona doğru geliniyor, önümüzdeki hafta 301'in Meclis'e getirileceği söyleniliyor. Piyasa bu yöndeki haber akımlarını izleyebilir. Bu önemli tansiyon düşürücü bir manevra olarak hükümet, daha fazla demokratikleşme ve daha fazla Türkiye'nin AB ile yakınlaşmasını sağlayacak adımları atma yönünde bir strateji izledi. Şimdi bunların ilk testini olabilirse önümüzdeki hafta göreceğiz. Meclis'te neler olacak, hükümet 301. maddeyi getirecek mi?. Hükümet burada yalnız başına değil, konsensüsle yapmayı istiyor, bu da bulunmadı. Piyasa bunları da bekliyor. Politik arenadaki konsensüs arayışlarının takvim gereği ilk adımının alınma ihtimalinin olduğu bir haftaya giriliyor.
Önümüzdeki hafta Amerika'da banka bilançoları açıklanacak. Dışarıda önümüzdeki hafta itibariyle piyasaları derinden etkileyecek hareket olmayacak. Türkiye'deki borsa ve finansal piyasalar ucuz ve yabancılar bir miktar ilgi gösterdi. Ama ortada siyasi kriz var. Bu ciddi ölçüde engelliyor. Global ekonomiye ilişkin IMF'nin uyarıları ve endişeleri var. Orada da bir sıkıntı var. Politik ve dış dinamiklerden kaynaklanan dinamiklerden kaynaklanan riskler piyasaların elini kolunu bağlıyor. Bu ortamda piyasadan dramatik getiriler beklemek mümkün değil, ancak günlük oynamalar olabiliyor."