İSTANBUL (İHA) - Son yıllarda Türkiye'de de kutlanmaya başlanan '14 Şubat Dünya Sevgililer Günü' ya da orjinal adıyla "Valentine's Day", yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçiren esnafın da umudu oldu.
Dünya genelindeki bir çok ülkede uzun yıllardır kutlanan, Türkiye'de ise son yıllarda popüler olan 'Sevgililer Günü' yaklaşırken, piyasada da hareketlilik gözleniyor. Sevgililer Günü'nün sembolleri arasında yer alan güller, üzerinde kalp figürü olan giysi ve eşyalar, özellikle kırmızı rengin hakim olduğu hediyelikler, 14 Şubat öncesinde mağaza ve vitrinlerdeki yerini aldı.
Yaklaşan 14 Şubat ile birlikte "günün anlam ve önemine yönelik" tartışmalar da hız kazandı. Sevgililer Günü, aşıkların birbirlerine olan duygularını yeniden dile getirmeleri için bir fırsat mı, yoksa toplumun tüketim alışkanlığını arttırmak için bulunan başka bir yol mu? Kimilerine göre, sevgililerin birbirlerine yakınlaşabilmesi, duygularını açabilmesi ve sevdiğini mutlu etmesi için sadece bir sembol 14 Şubat. Karşıt cephede ise sevginin belli bir güne sıkıştırılmasının gereksiz, illa hediye ile ispatlanmaya çalışılmasının da insanlara para harcatmak, tüketime teşvik etmek için yeni bir tuzak olduğu görüşü hakim. Aşkın yeniden dünyaya haykırılması mı, ısmarlama romantizm mi? Yaklaşan her 14 Şubat, tartışmaların başlaması için yeni bir fırsat kuşkusuz.
SEVGİLİLER, 14 ŞUBAT'A HAZIRLANIYOR Bütün bu tartışmalar bir yana, sevgililer de 14 Şubat hazırlıklarını sürdürüyor. Sevgililer Günü'nün sembol hediyesi olan kırmızı gül dışında, özellikle kalp deseninin ve kırmızı rengin hakim olduğu hediyelik eşyalar büyük ilgi görüyor. Üzerinde "Seni seviyorum" yazısının bulunduğu yastıklar, oyuncaklar, t-shirtler, kutular, saatler vs. Tabii kişinin bütçesinin durumuna uygun olarak mücevherler ve özel kutlama programlarına rezervasyonları da unutmamak gerek. Yani, sevgiyi çağrıştıran her türlü ürün, 14 Şubat'a kadar hem alıcıların, hem de satıcıların gözdesi durumunda.
Sevgililer Günü fikri nereden çıktı ve neden 14 Şubat'ta kutlanıyor? Bu konuyla ilgili olarak ortaya atılan en popüler efsane, Aziz Valentine ile ilgili olanı. Rivayete göre, aklı eşlerinde ve sevdiklerinde kalan askerler, savaşma konusunda isteksizlik göstermeye başlayınca sinirlenen İmparator Claudius, bir kanun çıkartarak evliliği yasaklar. Ancak, rahip Aziz Valentine, birbirini seven gençlerin isteklerini kıramayarak, imparatorun yasağına karşı çıkıp onları gizlice evlendirmeye devam eder. Sonunda olay duyulur ve Aziz Valentine, 14 Şubat günü idam edilir. Ama sevgililer, Aziz Valentine'nin aşka olan sadakatini unutmaz ve her 14 Şubat'ı onun anısına Sevgililer Günü olarak kutlamaya başlarlar.