HABER

PKK'nın Rusya sorumlusunun 22.5 yıl hapis cezası onandı

2012 yılında Türkiye'ye iade edilen Mecit Gümüş'e Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 22.5 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.

PKK'nın Rusya sorumlusunun 22.5 yıl hapis cezası onandı

Terör örgütü PKK'nın Rusya sorumlusu olduğu öne sürülen ve bu ülkeden 2012 yılında Türkiye'ye iade edilen Mecit Gümüş'e Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 22.5 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.Avukat Mehdi Özdemir, Gümüş'ün iade kararına ilişkin temyiz süreci devam ederken Çeçen militanlara karşılık iade edildiğini iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Rusya'nın Adıge Özerk Cumhuriyeti'nin Maykop kentinde 14 Temmuz 2011 tarihinde gözaltına alınan ve bir yıl tutuklu kalan PKK'nın Rusya sorumlusu Mecit Gümüş, 2012 yılında Türkiye'ye iade edildi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'i ziyaretinden 10 gün önce Türkiye'ye iade edilen Gümüş, daha sonra Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne konuldu. Hakkında Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan dava açılan Gümüş, 25 Ekim 2013 tarihinde 22.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

YARGITAY KARARI ONADI

Dava ile ilgili gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Mecit Gümüş'ün avukatı Mehdi Özdemir Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptı. Dosyayı görüşen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Mecit Gümüş'e verilen 22.5 yıl hapis cezasını onadı. Onama kararının verildiği Yargıtay ilamında sanığa yöneltilen eylemlerin ayrıntılı olarak açıklanıp, Rusya'dan iadesinin istendiği belirtilerek, "Mahkemenin kabul ve uygulamasının iade yargısının içeriği ile uyumlu olduğu anlaşılmıştır. Hükmün kurulduğu celsede sanık ve avukatlarına ek savunma hakkı verilmesi karşısında mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik bulunmadığından sanık avukatlarının bu hususlara ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Yargılama sonunda toplanan deliller karar yerinde incelenip sanığın suçunun sübutu kabul, olay niteliğine ve yargılama sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiştir. Bu nedenlerle sanık avukatlarının ileri sürdükleri yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verilmiştir"ifadeleri kullanıldı.

ÇEÇEN MİLİTANLARA KARŞILIK İADE EDİLDİ İDDİASI

Gümüş'ün iadesi ve yargılanması sırasında hak ihlali olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran avukatı Mehdi Özdemir şu iddialarda bulundu:

"1992 yılında Diyarbakır Cezaevi İnfaz Koruma memuru Tacettin Yılmaz öldürülmüştür. Bu olayla ilgili Veli Tosun gözaltında işkenceye maruz kalmış, Mecit Gümüş ile Bedrettin Kavak'ın azmettirici olduğunu söylemiştir. Veli Tosun'un gözaltında işkenceye maruz kaldığı AİHM tarafından tespit edilmiş ve örgüt üyeliği suçlamasından beraat etmiştir. Bedrettin Kavak ise 2007 yılında beraat etmiştir. Mecit Gümüş hakkında ise bu suçlama üzerinden kırmızı bülten çıkarılmıştır. 2004 yılında itirafçı Nuri Keleş Ağrı'nın Doğubeyazıt Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün boyunca verdiği ifadesinde 14 farklı eyleme katıldığını belirtmiştir. Ancak mahkeme yaptığı araştırmada 7 olayda eylem evrakı olmadığını, yani böyle bir eylemin olmadığını tespit etmiştir. Yine Nuri Keleş'in dört eyleme ilişkin ifadesinin eylem ile örtüşmediğini tespit etmiş, 3 eyleme katıldığından ceza vermiştir. Ayrıca, 28 sayfalık ifadesini verirken, avukat hazır bulundurulmamıştır.

Mecit Gümüş hakkında eski Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesi kapsamında her iki olaydan ötürü kırmızı bülten ile arama kararı çıkartılmıştır. Gümüş, 14 Temmuz 2011 tarihinde Rusya Fedarasyonu Adıge Cumhuriyeti Maykop şehrinde gözaltına alınmıştır. Rusya'da 1 yıl tutuklu kalmış ve tek kişilik bir hücrede tutulmuştur. İade kararına ilişkin temyiz süreci devam ederken Çeçen militanlara karşılık iade edilmiştir. Yargılamada savcı örgüt üyeliğinden mütalaa vermiştir. Mecit Gümüş ve avukatları olarak bu kapsamda, savunma yaptık. Mahkeme bir gün sonra açıkladığı kararda bizim dışımızda örgüt yöneticiliğinden ek savunma hakkı vermiş, buna göre hüküm kurmuştur. Suçluların iadesine ilişkin Avrupa Sözleşmesinin 14'üncü maddesine göre iade talebinde hangi suçlama belirtilmiş ise, bu suça dair yargılama yapılır. Aksi bir durumda iade eden devletin muvaffakati gerekir. Mahkeme bu muvafakati almadan örgüt yöneticiliğinden karar verdi." (DHA)

En Çok Aranan Haberler