Polisin suçla mücadelesini kolaylaştırmak ve suçu önlemede etkinliğini artırmak amacıyla kanun teklifi verildi.
AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun ve bir grup milletvekili tarafından hazırlanan, Polis Vazife ve Selahiyet Kanununda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Teklifin gerekçesinde, yeni ceza adalet sisteminin AB standartlarına uygun hale getirilebilmesinde Polis Vazife ve Selahiyet Kanunundaki hükümlerin yetersiz kaldığı, bu nedenle polisin yeni ve çağdaş yetkilere ihtiyaç duyduğu belirtildi.
* Polis; her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport için başvuruda bulunan, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunan, sığınma talebinde bulunan, gerekli görülmesi halinde ülkeye giriş yapan yabancılarla gözaltına alınan kişilerin parmak izini alacak.
* Parmak izleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bir sisteme kaydedilerek saklanacak. Parmak izinin hangi sebeple alındığı sisteme kaydedilmeyecek.
* Sistemde yer alan bilgiler mahkeme, hakim, cumhuriyet savcısı ve kolluk tarafından kullanılabilecek.
* Sisteme kayıtlı parmak izi ve fotoğraflar, kişinin ölümünden itibaren 10 yıl ve kayıt tarihinden itibaren 80 yıl geçtikten sonra sistemden silinecek.
* Polis, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapıldığı yer ve yakın çevresinde, meslek kuruluşları veya sendikaların genel kurul toplantılarının yapıldığı yerin yakın çevresi, halkın topluca bulunduğu yerlerde, öğretim ve eğitim kurumlarında ve çevresinde, umuma açık yerlerde, her türlü toplu taşıma araçlarında ve seyreden taşıtlarda "önleme araması" yapabilecek.
* Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkili kılınıyor.
* Direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilecek.
AA