AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden psikolog Gurbet Zehra Bildik, Türk toplumunun kendi hakkını koruyamadığını belirterek, "Güvensizlik sonucu insanlar birbirini 'kazıklamayı' haklı buluyor. Bu da eğitim düzeyinin düşük olmasından kaynaklanıyor" dedi.
Son zamanlarda sıkça gündeme gelen sahtecilik olaylarıyla ilgili İHA'ya değerlendirmelerde bulunan psikolog Gurbet Zehra Bildik, sahteciliğin günlük yaşamda artık espri haline geldiğini belirterek, "Baş edemediğimiz şeylerle, espri yöntemiyle baş etmeye çalışırız. Sahtecilik haberleri toplumsal paranoya oluşturabilir. İnsanları birbirine güvensiz hale getirebilir. Güvensizlik ise toplumu çöküşe götüren bir olaydır. Toplumda bir güven bağı vardır. Yemek içmek gibi, güven de insanlar için bir ihtiyaçtır. Bu olmadığı zaman toplumda bir çöküş meydana gelir. İnsanlar bireysel olarak kendilerini ve vücutlarını çok fazla dinlemeye başlar. Bu, hastalık hastalığına yol açabilir" dedi.
Güven ortamı kaybolduğu zaman insanların hiç kimseye güvenmedikleri için her işini kendilerinin yapmaya başlayacağını ifade eden Bildik, "Bu da doğal olarak insana daha çok yük getirir. Ancak bu durumlar, herkeste ortaya çıkmayabilir. İnsanın paranoya şeklinde etkilenmesi için buna yatkın olması gerekir. Özgüveni yerinde olan bir insan çok etkilenmez" diye konuştu.
"EĞİTİM DÜZEYİMİZ DÜŞÜK" Türk toplumunun hakkını korumadığını kaydeden Bildik, "Her zaman 'Nasıl olsa birileri yapar' diye düşünülüyor. Ancak bir de bu olaya iyi tarafından bakarsak, insanlar belki de bundan sonra daha çok haklarını aramaya başlarlar. Daha bilinçli hale gelebilirler. Sahtecilik olayları insanları sömürmeye yönelik yapılıyor. İnsanların alım gücü yok. Hayat standartları yüksek olsa insanlar, bilmedikleri malları satın almaz. Ancak mecburen alıyor. Sahtecilik bazı kişiler için kolay para kazanma yoludur. Sahtecilik yine ekonomik durumla ilgili toplumsal bir durumdur" şeklinde konuştu.
Güvensizlikten düşmanlık doğduğunu dile getiren psikolog Gurbet Zehra Bildik, "Güvensizlik sonucu insanlar birbirlerini 'kazıklamayı' haklı buluyorlar. Bu da eğitim düzeyinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Sahtecilik sonucunda insanların hayatı tehlikeye giriyor. Ölümler meydana geliyor. Eğitim düzeyi yüksek olsa, insanlar birbirlerini 'kazıklamak' için uğraşmazlar. Belki o zaman ünlü bir markanın sahteciliğini yaparlardı. Sahtecilik yapan insanların savunması da 'Biz de yiyoruz, bir şey olmuyor' oluyor. Bu da cahillikten kaynaklanıyor. Fakat insanlar bundan az cezayla kurtulabiliyor. Cehalet, yasalardaki boşluk, toplumsal olarak bağların kopması birleşince sonuç felaket oluyor" dedi.