İsrail, Gazze'ye uyguladığı ablukayı delmek amacıyla bölgeye yardım götürürken gözaltına alınan yardım görevlilerinin sınırdışı edileceğini açıkladı.
Gazze yardım konvoyunun son gemisi olan Rachel Corrie'deki 11 eylemci ve sekiz mürettebatın sınırdışı belgelerini imzaladıkları bildirildi.
Haftabaşında konvoyun amiral gemisi olan Mavi Marmara'ya düzenlenen baskında ise İsrail askerleri dokuz eylemciyi öldürmüştü.
Saldırının kurbanları üzerinde yapılan otopsi, ölenlerden birinin başında dört kurşun yarası bulunduğuna işaret ediyor.
Adli Tıp raporu, ölenlerin tamamında ise 30 kurşun yarası bulunduğunu saptadı.
İstanbul'daki BBC muhabiri Jonathan Head, raporun ayrıntılarının İsrail'in, Mavi Marmara'daki eylemcilerle askerler arasında çıkan çatışmada ölümcül gücü asgari düzeyde kullandıkları savıyla çeliştiklerine dikkat çekiyor.
Öte yandan İsrailli yetkililer, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu telefonla aradığını ve olayla ilgili soruşturmayı yürütecek komisyonun oluşturulmasıyla ilgili bilgi verdiğini açıkladı.
Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'in başkanlığında oluşturulacak komisyonda Türk, İsrailli ve Amerikalı yetkililer de bulunacak.
İsrail hükümeti öneriyi incelemekte olduğunu açıkladı.
Adını İsrail ordusunun 2003 yılında Gazze'deki bir operasyon sırasında öldürdüğü Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'den alan yardım gemisine İsrail askerlerince dün operasyon düzenlemişti.
Ordu yetkilileri, operasyon sırasında herhangi bir direnişle karşılaşmadıklarını söylüyor.
Netanyahu, Rachel Corrie gemisindekileri ''barış eylemcileri'', Mavi Marmara'yı ise ''Türk terör aşırıları tarafından organize edilen nefret gemisi'' olarak niteledi.
Rachel Corrie gemisinde beş irlandalı ve altı Malezyalı eylemciyle gemi mürettebatı bulunuyordu.
İsrailli yetkililer gemideki yardım malzemesinin denetlendikten sonra Gazze Şeridi'ne gönderileceğini açıkladı.
İsrail 2007'de Hamas'ın bölgede yönetimi ele geçirmesinden sonra Gazze'ye yönelik ambargo uygulamaya başladı.