HABER

Rapor eposta ile gönderildi

Rapor eposta ile gönderildi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, dört eski bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu, komisyon üyelerine elektronik ortamda gönderildi. Haberde, TBMM Başkanlığı'na 9 Ocak Cuma gecesi teslim edilen raporun hafta sonu basıldığı da belirtildi. Komisyon üyelerine elektronik ortamda gönderilen raporun henüz dağıtımına başlanmadığı da belirtildi. Raporun bastırılıp dağıtıldığı andan itibaren 10 gün içinde görüşülmesi gerekiyor.

AKP'li Elitaş: 16 Ocak Cuma görüşülebilir

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Anadolu Ajansı'na raporun ne zaman görüşüleceğine henüz karar vermediklerini belirtti, ancak "Dağıtımının ne zaman yapılacağı önemli. Kesin değil ama 16 Ocak Cuma günü görüşebiliriz" dedi.

CHP'li Kart raporu istedi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Meclis Başkanlığı'na başvurarak raporu istedi. Kart başvurusunda rapor ve eklerini eksiksiz olarak milletvekillerinin incelemesine açmanın ve yine eksiksiz bir örneğini teslim etmenin Meclis Başkanlığı'nın asli görev ve sorumluluğu kapsamında olduğunu ifade etti.

Komisyon çalışmasının sona ermesiyle birlikte gizlilik kararının da doğal olarak ortadan kalktığını savunan Kart, raporun tüm dayanakları ve ekleriyle birlikte tarafına verilmesini talep etti.

Raporu görmeden muhalefet şerhi verildi

Meclis Soruşturma Komisyonu'nun dört bakan hakkında verdiği "Yüce Divan'a sevklerine gerek yok" kararının raporu Cuma gecesi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Soruşturma Komisyonu'nun MHP'li ve CHP'li üyeleri de muhalefet şerhi hazırladı. CHP'nin 233 sayfalık karşı görüş yazısında 17-25 Aralık soruşturmasında Rıza Sarraf ile bakanların arasında, bakanlar ile çocukları arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerine ilişkin tapelere yer verildi.

MHP ise komisyon kararının siyasi olduğunu savundu. Komisyonun MHP'li üyesi Mesut Dedeoğlu hazırladığı muhalefet şerhinde, komisyona gelen dilekçe ve tapelerden alıntılara da yer verdiğini söyledi. Muhalefet milletvekillerinin eline komisyon raporunun hâlâ ulaşmadığını ifade eden Dedeoğlu, rapora eklenmesi için üç klasörden oluşan bir muhalefet şerhi (karşı görüş) hazırladığını belirtti. Dedeoğlu "Şu ana kadar elime rapor geçmedi. Mesaj, not bıraktım, dönüş de olmadı. Öyle anlaşılıyor ki, o raporları muhalefet milletvekillerine dağıtmayacaklar" diye konuştu.

Köylü: Muhalefet şerhlerini inceleyemedik

CHP ve MHP'nin hazırladığı muhalefet şerhinde, bakanların "tanıklıktan çekilme hakkına sahip akrabalarıyla" yaptıkları görüşme tapeleri de yer aldı. Bunların Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) gereği imha edilmesi gerektiğini savunan Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, Cuma günü yaptığı açıklamada, tapelerin imha yetkisinin İstanbul Başsavcılığı'na ait olduğunu söyledi. Köylü, "Bu tapeler, babalarıyla yaptıkları konuşmalardır. CD'lerde başka konuşmalar olduğu için onları ayırma imkânımız yok. O nedenle CD'leri göndermedik, dosyada kaldı" dedi.

Raporun, ekler ve dosyalar hariç yaklaşık 190 sayfa olduğunu kaydeden Köylü, CHP ve MHP'li üyelerin verdiği muhalefet şerhlerini zaman bulamadıkları için inceleyemediklerini de açıkladı.

Gözler Genel Kurul'da

Meclis İçtüzüğü, komisyon raponunun Meclis Başkanlığı'na verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde bastırılıp dağıtılmasını öngörüyor. Rapor dağıtıldıktan sonraki 10 gün içinde de Genel Kurul'da ele alınacak. Meclis Genel Kurulu'nda muhalefet, komisyonun aldığı 'Yüce Divan'da yargılanmalarına gerek yok' kararının aksine, eski bakanların Yüce Divan'a sevki yönünde önerge verecek. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Genel Kurul'da bu yönde bir önerge vereceklerini açıkladı. Genel Kurul'daki oylama ise gizli yapılacak.

Meclis İçtüzüğü'ne göre Meclis soruşturması ile ilgili siyasi partiler grup kararı alamıyor. Ancak Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çıkan kararın AK Parti'nin genel tavrı konusunda belirleyici olması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Trabzon'da yaptığı açıklamada, dört eski bakan hakkında Genel Kurul'da yapılacak oylamada komisyon kararına uyacağını söyledi. Canikli "Komisyon ne karar verirse o karar bizim açımızdan geçerlidir, o karar bizim açımızdan doğrudur” dedi.

Yüce Divan için AK Parti'nin fire vermesi gerekiyor

Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada Yüce Divan kararının alınması için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Genel Kurul'daki oylama ise gizli yapılacak. Bağımsız milletvekilleri eklendiğinde Meclis'te muhalefet cephesinin sandalye sayısı 223'ü buluyor. Muhalefet cephesinin hiç fire vermemesi durumunda Genel Kurul'da Yüce Divan kararı için muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Yani Yüce Divan kararı için AK Partili milletvekillerinin tavrı belirleyici olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

aljazeeraturk

'Barışa her zamankinden daha yakınız'

Çavuşoğlu: Aranan şüpheli Türkiye'deydi

Netanyahu'ya 'gelme' dedi

En Çok Aranan Haberler