HABER

"Raporu çok fazla önemsemiyoruz"

İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun açıkladığı ilerleme raporunu çok fazla önemsemediklerini söyledi. Raporda eksik ve yanlış değerlendirmelerin yer aldığını ifade eden Gürel, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların bir karşılığı olmasını beklediklerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Dışişleri Temsilciliği Binası Müşir Fuatpaşa Yalısı'nda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği Komisyonu'nun açıkladığı ilerleme raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

21 Ağustos'ta Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı yapıldığını hatırlatan Gürel, "Bu toplantının ardından yeni bir durum değerlendirmesi yapmak bir gurur meselesi. İlk izlenimler ve değerlendirmelerimizle bugün bu toplantıyı gerçekleştirmek, Türk iş politikasında anlatmak istediklerimize katkı sağlayacak" dedi.
Aday ülkelerle ilgili her yıl hazırlanan ilerleme raporunun dün açıklandığını belirten Gürel, "Türkiye ile ilgili bölümler resmiyet kazanmış oldu. Bu toplantıda sizinle bu konudaki ilk değerlendirmelerimizi paylaşmak, bundan sonra kendimizi daha doğru anlatıp mutlaka AB ilişkilerimizde hak ettiğimiz sonucu almak için neler yapabileceğimizi kararlaştırmak şu noktada çok önemli" diye konuştu.

"TÜRKİYE, GAYRETİNİN KARŞILIĞINI GÖRMEDİ" İlerleme raporunun Türkiye'deki son gelişmeleri ele aldığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Gürel, raporun bir yönüyle olumlu sayılabileceğini, ancak öte yandan eksik ve yanlış değerlendirmelerin de yer aldığını kaydetti.

Bu değerlendirmeleri çok fazla önemsemediğini açıklayan Gürel, "Çünkü bunları AB'deki muhataplarımıza anlatabiliriz. Bu raporun en eksik yanı öneriler bölümü. Biz beklerdik ki Türkiye'nin gerçekleştirdiklerinin bir karşılığı olsun. Böyle olmaması biz de bir düş kırıklığı yarattı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki ilerleme ve reformun, siyasal istikrarsızların doruğa çıktığı dönemde gösterilen üstün gayretin karşılığını göremediğini söyleyen Gürel, bu rapora verilen önemin hiçbir zaman abartılı olmayacağını, çünkü temaslarından edindiği izlenimlerden çıkartabildiği kadarıyla AB'de Türkiye'ye müzakere takviminin verilmesi için Türkiye'nin bir siyasi iradeyi oluşturma durumu olduğuna dikkat çekti.

TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİ Türkiye'nin AB ilişkilerinin önünü tamamen tıkayan ve Türkiye'nin hak ettiği siyasal kararın alınmasını engelleyecek bir karar olmadığını vurgulayan Gürel, şunları söyledi:
"Bu raporun bir teknik karar olduğunu düşünüyoruz. Biz Türkiye ile ilişkileri bir başka aşamaya götürüp, tam üyelik müzakerelerini 2003 yılında başlatmak istiyoruz. İnanıyoruz ki bu karar bu yıl sonunda Kopenhag'da çıkacaktır. Adaylık ilişkimizi bir üst aşamaya taşınması gerektiğini onlara anlatmamız gerek."
21 Ağustos'ta Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda

istekler doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı'nda ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Gürel, "Bunların arasında AB ülkesi üyelerdeki muhataplarımızın isim ve adreslerinin belirlenmesine ilişkin bir çalışma yapıldı ve kapsamlı bir kitapçık sizin yararınıza sunuldu. Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanlığımızda bir birim kuruldu. Temas noktasında bir başkatibimiz var. İnternet aracılığı ile de Dışişleri Bakanlığı olarak yaptığımız bütün ilerlemeler ve elimize geçen bütün bilgiler konusunda anında haberdar etmemiz mümkün hale geldi" dedi.

En Çok Aranan Haberler