HABER

Rektörler türban konusunda hemfikir değil

TRABZON (İHA) - Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, üniversitede türbanın serbest bırakılmasının mümkün olmadığını belirterek bu yönde bir uygulamanın üniversitelerde sosyal huzuru bozacağını ileri sürdü.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere Trabzon'da bulunan 3 ayrı üniversitenin rektörü, üniversitede türbanın serbest bırakılması çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) ev sahipliğinde yapılan toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, türbanın serbest bırakılmasının üniversitelerde sosyal huzuru bozacağını ileri sürerken, KTÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özen sorunun uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nafi Baytorun ise türbana serbestliğin sadece üniversitelerle sınırlı kalmayacağını savunarak kendilerinin yasa ve yönetmelikler doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

ÜNİVERSİTELERDE SOSYAL HUZUR BOZULUR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, türbanın üniversitelerde serbest olmasının mümkün olmadığını belirterek "Bizim önümüzde uzun yıllar önce bu konuda çıkarılmış yasalar sonucunda oluşmuş hukuki bir içtihat var. Bu içtihada göre üniversitede türbanın serbest olması mümkün değil. Çünkü bunun gerekçeleri çok sayıda kararla oluşmuş durumda. Danıştay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda kararları var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hem Leyla Şahin olayında hem İsviçre'de bir öğretmenin davası hem de Refah Partisi'nin (RP) kapatılmasıyla ilgili verilen kararlarla bu belirlenmiş durumda. Bu nedenle üniversitede türbanın serbestliğine dair çıkarılacak kanun anayasaya, laiklik ilkesine aykırı olarak nitelendiriliyor. Onun için bu konuda hukuken yapılacak çok fazla bir şey yok" dedi.

Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için yapılacak düzenlemeleri Anayasa'daki laiklik ilkesinin aşılması çalışmaları olarak nitelendiren Prof.Dr. Açıkgöz, önemli olanın üniversitelerdeki sosyal huzuru bozmamak olduğunu söyledi. Gazetecilerin "Sizce bu uygulama hayata geçirilirse üniversitelerde sosyal huzur bozulur mu?" sorusu üzerine Prof. Dr. Açıkgöz "Böyle bir karar üniversitelerde sosyal huzuru bozar" diye karşılık verdi.

"Bizim medyadan takip ettiğimiz kadarıyla yapılan hazırlıklar üniversiteyle sınırlı kalmayacak" diyen Açıkgöz, "Bunun kapsamının genişletilmesi dile getiriliyor. Bu kapsama kamu çalışanlarının da dahil edilmesi konuşuluyor. Sadece üniversitede değil tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bunun serbest olması, ilkokulda, orta öğretim kurumlarında gündeme gelebilir. Bu da toplumu çok önemli bir biçimde zedeler" ifadelerini kullandı.

Serbestliğin sadece üniversitelerle sınırlı kalıp kalmayacağıyla ilgili bir soruya da Prof.Dr. Açıkgöz, şöyle karşılık verdi: "Valla biz o izlenimi almıyoruz. Sadece üniversitede serbest bırakacağız demek işi orada durdurmaz. Bunu tüm kamusal alana yayar. Bu toplumu çok ciddi şekilde zedeler."

YASA VE YÖNETMELİKLERİ UYGULARIZ KTÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özen ise sorunun uzlaşmayla çözülmesinden yana olduklarını dile getirerek şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti anayasal, laik ve sosyal bir hukuk devleti. Biz de görevimizi yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yerine getiriyoruz. Dolayısıyla yasa ve yönetmelikler hepimizi bağlar. Yasa ve yönetmeliklerin nasıl çıkacağı ise belli değil. Biz yasa ve yönetmelikleri uygularız. Sadece bunu söylüyorum."

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nafi Baytorun bir taraftan türbanın üniversitede serbest bırakılması durumunda sıkıntı oluşturacağını ifade ederken, diğer taraftan da türbanın serbest olduğu dönemlerde de bu yönde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmadığını belirtti. Kendilerinin mevcut yasa ve yönetmelikler doğrultusunda görevlerini yerine getirdiğine dikkat çeken Baytorun, "Bu konuda yeni bir yasa çıkarsa ona göre davranacağız. Ancak ben bu yasanın çıkması durumunda bunun daha aşağılara yansıyacağı kanaatindeyim" dedi.

Üniversitede türban takan bir öğrencinin bununla siyasal görüşünü ortaya koyduğunu savunan Prof.Dr. Baytorun, "Öğrenci türbanla görüşünü çok açık bir şekilde, fiziksel olarak ortaya koyacağı için bunun sosyal huzuru bozacağı ve biraz sıkıntı göreceği kanaatindeyim" diye konuştu. Baytorun, türbanın serbest olduğu dönemlerde bu yönde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmadığını da ifade etti. Prof.Dr. Baytorun, yaptığı açıklamada, "Evet bu da bir gerçek. Daha önceki yıllarda buna benzer bir şeyle
karşılaşmamıştık. Umuyorum doğru olanı buluruz."

Prof.Dr. Baytorun, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin kararlarına karşı kanun çıkarmanın doğru olmadığını belirtirken, bu yönde çıkarılacak kanun veya yönetmeliklere de uyulması gerektiğini söyledi. Yasalar çıktığında herkesin bunları uygulamak zorunda olduğunu anlatan Baytorun, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye bir hukuk devletidir. Ben yasaklara karşı kanun çıkarmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Yani AİHM, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kanun çıkarmanın doğru olmadığını bilim adamları, uzmanlar dile getiriyor. Ancak biz dea'fdşmaları olarak nitelendirvletin memuruyuz. Hukuk devletinde ilgili kanunları uygulamak durumdayız. Şahsi görüşümü sormayın. Burada üniversite tüzel kişiliğini temsil eden bir kişi olarak kanunları uygulamak durumdayız. Sadece bunu söylüyorum."

En Çok Aranan Haberler