HABER

Riskli binalar boşaltılacak

İSTANBUL (İHA) - Saraçhane'de biraraya gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler, heyelan tehlikesi sebebiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından afet bölgesi olarak ilan edilen Ambarlı'daki riskli binaların yıkılmasına hız verileceğini açıkladı.

Heyelan tehlikesi sebebiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından afet bölgesi olarak ilan edilen Ambarlı'daki riskli binaların yıkılmasına hız verilecek. Konuyla ilgili Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve Vali Muammer Güler'in yanı sıra, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ramazan Evren ve Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erdem katıldı.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, Avcılarda 57 blok 499 bağımsız bölümle ilgili Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi ve Valilik koordinasyonunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Vali Güler, "Bu bölgede daha önce üç bina boşaltılmıştı. Şu anda çok riskli olan toplam yedi binanın boşaltılması için işleri hızlandırıyoruz. Ancak bu bölgede Bakanlığımız ve Büyükşehir belediyesince müşterek bir çalışmayla oradaki evleri boşaltılacak vatandaşlara sağlanacak imkanlarla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Oradaki insanların mağdur edilmemesi anlamında bir çalışma yapıyoruz. Çünkü afet kanunun getirdiği imkanlar şu anda ordaki insanların imkanları büyük ölçüde belki karşılanır ancak ilk planda kesinlikle bir kira yardımı yapılacak. Kira yardımından sonra konuyu belki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını daha fazla miktarda görebilecek bir konuma getireceğiz. Konu hükümetimize, Bayındırlık ve İskan Bakanlığımız tarafından intikal ettirilecek. Oradaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için her türlü her türlü ihtimali değerlendirerek bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

Bölgede orta vadede ciddi sıkıntı yaşanma tehlikesi bulunduğunu belirten Vali Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün bu çalışmaların, tahliyenin hemen akabinde eğer hemen yeni binalar yapılacaksa bunların en geç bir yıl içinde tamamlanabileceğini umuyorum. Tahliye olan vatandaşlara 450 milyon liralık bir kira yardımı öngörüldü. 499 bağımsız bölümün 325 sahibi var. Bütün hak sahiplerinin haklarının korunması için bir çalışma yapıyoruz. Birinci bölümde 32 blok var. Bunun üst kısmında ise 25 blok daha var. Bunların hepsinin ayrı ayrı riskleri var. Bölgede İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aletsel gözleme de başlatıldı".

Güler, bölgenin geçmişte yapılaşmaya kapalı olduğunu hatırlatarak, "İller Bankası döneminden başlayarak imar planlarında önce iki kat yapılaşma için plan değişikli yapılmış. Akabinde kot farkından kaynaklanan yükseltiler verilmiş. Bazılar plan tadilleriyle çözülmüş. Bazılar imar aflarıyla çözülmüş. Ama şu anda bu bölgenin bu yoğunluklu yapıyı taşımayacağı kesin. Zaten şu anda meydana gelen kaymalar. Bu işteki sorumluluk konusuna ayrıca bakılacak. Öncelikli olarak oradaki insanların can güvenliğini ve oradaki insanların başka yerlere naklini, onlara zarar vermeyecek tarzda yapmaya çalışıyoruz. Sorumluluk konusu araştırılacak" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ise vatandaşların can her şeyden önce geldiğine vurgu yaparak, "Bölgede yapılan çalışmalar sonucunda ciddi bir risk olduğu ortaya çıktı. Bunun değerlendirmesini yaptık. 1971 ve 1982 yıllarında İller Bankasının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bölgenin iskana açılmaması öngörülürken, 1983 yılında kısmı yapılaşmaya açılıyor. Daha sonra vatandaşlarımız orada yapılarını o imar kararlarına da aykırı yaptıkları için onları yasal hale getirmek için tekrar bir imar düzenlemesi yapılarak katlı yapılar ortaya çıkıyor. Burada bir mağduriyet var. Bu konuda bir değerlendirme yaptık. Birinci öncelik boşatılması gereken yedi yapı daha var. Buradaki vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderme yolunda bir görüşme yaptık. Vatandaşlımızı biran önce bölgeden uzaklaştırmak gerekiyor. Çünkü yer kabuğunun o bölgesi 100 yıllardır hep büyük kaymalara, heyelanlara neden olmuştur. Bu nedenle bölgenin boşaltılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler