LEFKOŞA (İHA) - İsviçre'de yapılan Kıbrıs müzakerelerinin ikinci aşamasında Rum tarafının dün gece, Annan Planı'nda istediği değişikliklere ilişkin BM'ye özet bir belge sunduğu bildirildi.
Rum basınına göre, Rum tarafının ilgili belgesi, dün Rum Ulusal Konseyi tarafından incelendikten sonra oy birliğiyle onaylandı. 250 sayfalık kapsamlı belgeyi inceleyen Ulusal Konsey, yaklaşık 40 sayfalık özet hazırladı.
Hazırlanan belge, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos adına dün gece Rum Meclis Başkanı ve iktidarın büyük ortağı komünist AKEL Partisi Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas tarafından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alvaro De Soto'ya verildi.
Rum gazeteleri, AB bahar toplantısına katılmak üzere Bürgenstock'tan Brüksel'e geçen Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'un, müzakerelerde Rum tarafını temsil edip temasları sürdürmesi için Dimitris Hristofyas'ı vekil tayin ettiğini ve Hristofyas'ın dün Rum Ulusal Konseyi'ne başkanlık ettiğini yazdı.
Haravgi gazetesine göre, Rum tarafının Annan Planı'nda yapılmasını istediği değişikliklerle ilgili belgesi, Papadopulos'un müzakerelerin ilk aşamasında ortaya koyduğu 7 başlığa dayanıyor ve şunları içeriyor:
"-İşleyebilirlik: Başkanlık Konseyi'nin 6 Rum, 3 Türk olmak üzere 9 üyeden oluşması, başkan ve başkan yardımcısı olması, başkanlık görevini Rumların 40, Kıbrıslı Türklerin 20 ay boyunca sürdürmesi. AB organlarına sonuç getirici şekilde katılım ve Avrupa normlarını uygulayabilme yeterliliğine sahip olarak tam temsiliyet sağlanması.
Geçiş Dönemi: Rum tarafına iade edilecek toprağın BM'nin denetimine verilmesi ve eş başkanlık döneminin etkin şekilde daraltılması.
Avrupa Normları: Avrupa normlarının hayata geçirilmesi.
Güvenlik: Çözümün TBMM tarafından onaylanması. Onay, referandumlardan önce verilmelidir.
'Yerleşikler' (Türkiye kökenliler): Kimlerin kalabileceğini belirleyecek kriterler ve 'yerleşiklerin' sürekli olarak adaya gelişinin olmamasının sağlanması.
Ekonomik Yön: Ekonomik yaşayabilirliğin güvence altına alınması.
Anayasalar ve Yasalar: Oluşturucu devletçiklerin anayasalarının Kuruluş Anlaşması'na, Avrupa normlarına ve uluslararası hukuka uygun olması. Oluşturucu devletçiklerin yasalarının da bu sayılanlara uyumlu olması.
Mülkiyet: Rumların, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğindeki mülkiyet hakları güçlendirilsin.
Siyasi Haklar: Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine dönecek Rumların siyasi hakları güvence altına alınsın.
Göçmenlik: Göçmenlerin geri dönüş hakları güvence altına alınmalı ve geri döneceklerin oranı artırılmalı"
"TÜRKİYE'NİN MÜDAHALE HAKKI KALDIRILSIN" Mahi gazetesi de, Rum tarafının istediği değişiklerle ilgili belgenin içeriğini yayımladı. Ancak Mahi'nin yayımladığı maddelerde, Haravgi gazetesinin yayımladıklarından farklı olarak şunlar yer aldı:
"-İşleyebilirlik: Yüksek Mahkeme'nin asliye mahkemesi haline getirilmesi. Edinilen bilgilere göre, 3 yabancı yargıcın yetkilerinin azaltılması yönünde çaba harcanıyor.
'Yerleşikler': İnsani nedenlerle sadece 'Kıbrıs Cumhuriyeti' vatandaşlarıyla evli olanlara vatandaşlık verilmeli. İki tarafın, vatandaşlığa alacaklarının listelerini sunmaları fikri reddediliyor.
Geçiş Dönemi ve Kurallar: Bütün geçiş dönemleri daraltılıyor.
Avrupa Normlarından İstisnalar: Halen sadece Annan Planı'nda yer alan istisnalar kabul ediliyor, bunlar da sürekli olmayacak.
Güvenlik: Türkiye ve Yunanistan birliklerindeki asker sayısının, taraflardan her biri için 3 bine indirilmesi; hareketlerinin, konuşlanmalarının ve tatbikatlarının sınırlandırılması. Türkiye'nin müdahale haklarının kaldırılması.
Mülkiyet Hakkının Güçlendirilmesi: Kıbrıs Türk devletçiğine dönecek Rum oranının artırılması (Karpaz bölgesi dahil değil). Geri dönüş takvimlerinin küçültülmesi"