Amerika Birleşik Devletleri'nde federal mahkeme, Irak'ta cezaevinde işkence gördüğünü söyleyen bir tercümanın eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hakkında dava açabileceğine hükmetti.
Adı gizli tutulan 50'li yaşlardaki kişi, deniz piyade birliğinde çalışırken kaçırıldığını ve dokuz ay süreyle, Amerikan ordusunun denetimindeki bir gözetim kampında tutulduğunu belirtiyor. Tutukluluğu sırasında kötü muamele gördüğünü öne süren tercüman, işkence içeren sorgulama tekniklerini bizzat onaylayan Rumsfeld'in anayasal hakları ihlal ettiğini söylüyor.
Tercüman, Ağustos 2006'da hakkında dava açılmasına gerek görülmeden serbest bırakılmıştı.
Amerikan hükümeti bu kişinin "Irak'taki düşmanlara bilgi sızdırdığı" kuşkusuyla gözaltına alındığını söylüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın selefi George W. Bush döneminde 2001-2006 yılları arasında savunma bakanlığı yapan Rumsfeld'e bu iddiayla ilgili kişisel olarak dava açılabilecek. Amerikan hükümeti, resmi göreviyle ilgili olarak Rumsfeld'e kişisel dava açılamayacağını savunuyordu.
Rumsfeld'i davada temsil eden Savunma Bakanlığı ayrıca, yargıçların savaş zamanlarında verilen kararları sorgulayamayacağını bunun Kongre ve Başkan'ın sorumluluğunda olduğunu öne sürdü. Federal mahkeme ikinci kez, işkence suçlamasıyla Rumsfeld'e kişisel olarak dava açılabileceğine hükmediyor. Geçen yıl da Illinois eyaletinde bir yargıç, yine Irak'ta orduya sözleşmeli olarak çalışan ve işkence gördüklerini söyleyen iki Amerikan vatandaşının dava açmasına izin vermişti. Rumsfeld bu kararı temyiz etti.