Rus sağlık makamları narkoz kullanıldığını açıklamasına karşın, gazın ne olduğuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.
Moskova'da bir tiyatroyu basan Çeçenler'in eylemine son vermek için Rus birliklerinin düzenlediği operasyon hala tartışılıyor. Operasyon sırasında 67 kişi hayatını kaybederken, hastaneye kaldırılanların da sağlık durumu ciddi. Hastanede hayatını kaybedenlerle birlikte ölü sayısı 122'ye yükseldi. EHO Moskova radyosu, doktorların ölü sayısının daha da yükselmesinden kaygı duyduklarını bildirdi. Hastanedeki 45 rehinenin durumu da ağır. Rusya Devlet Başkanı Putin ülkede bir günlük ulusal yas ilan etti.
Moskova Savcısı Mikhail Avdiyukov, rehin alma eylemine karıştıkları iddiasıyla 2 kişinin yakalandığını açıkladı. Savcı, yakalanan kişilerin eyleme doğrudan katılmakla suçlanıp suçlanmadıklarını belirtmezken, daha önce yakalanan 2 kişinin delil yetersizliğinden serbest bırakıldığını söyledi.
ÖLÜMLERİN NEDENİ GAZ Moskova sağlık makamları tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar ölen rehinelerden 2 kişi dışında, tümünün özel timler tarafından kullanılan gaz nedeniyle öldüğü bildirildi. Sağlık yetkilileri kullanılan gazın narkoz olduğunu duyururken, Rus yönetiminden, Rusya İçişleri Bakanı'nın operasyonun ardından uyku gazı olduğu yönündeki açıklaması dışında bilgi verilmedi.
Rus kimyasal silah uzmanı Doktor Lev Fedorov, operasyon sırasında kullanılan gazın öldürücü olmayan bir kimyasal silah olduğunu söyledi. Fedorov, "Bu gaz, Soğuk Savaş döneminde geliştirilen ve öldürücü olmayan bir kimyasal silah. Düşmanı geçici olarak safdışı bırakmaya olanak sağlar" dedi. Fedorov, rehinelerin ölmesini ise gazın yoğun şekilde kullanılmasına ve 3 gün boyunca yeterli gıda almamalarına bağladı.
Operasyona katılan askerlerin panzehir verilmesi nedeniyle gazdan etkilenmedikleri sanılıyor. Ancak hastanelere kullanılması gereken panzehir hakkında bilgi verilmemesi, hastanelerin böyle bir tedaviye hazırlıklı olmaması yüzünden de ölü sayısının artmış olabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor.
SARİN GAZI İDDİASI Rus NTV televizyonu, güvenilir kaynaklara dayanarak verdiği haberde bir Hollanda ve bir Kazakistan vatandaşının gaz zehirlenmesi sonucu öldüğünü duyurdu. Rus yetkililerse daha önce yaptıkları açıklamalarda binadaki 71 yabancıdan ölen olmadığını açıklamışlardı.
Tiyatroda rehin kalanlardan biri olan Bulgar Vesselin Nedkov, Bulgar radyosuna verdiği demeçte, Moskova'da kaldırıldığı hastanede doktorların, operasyon sırasında kimyasal silah kategorisinde yer alan sarin gazı kullanıldığından söz ettiklerini duyduğunu söyledi. Nedkov, "Bilincim açıldığında doktorlardan ilk duyduğum şey, salona sarin gazı yayıldığıydı. Doğru olup olmadığını bilmiyorum. İnsanlar kendilerini kötü hissediyordu, şiddetli kusmalar söz konusuydu, yayılan her neyse, rengi siyahtı" dedi.
İngiliz gazeteleri, rehineleri kurtarma operasyonunda kullanılan gazı açıklamayan Rus yetkililer eleştirilirken, Rusların bağımsız bir soruşturma başlatması ve Sovyet döneminden kalma gizlilik alışkanlıklarına son vermeleri istendi.
Times gazetesinde yer alan haberde, Rus yetkililerden kullanılan gazın açıklanması istenirken, "Gazın açıklanması belki de birçok yaralının iyileşmesine yardım eder. Bunun açıklanmaması bir utançtır. Sovyet döneminin askeri sır yöntemlerine geri dönüştür ve ayrıca yaşamın zalimce küçümsenmesidir" ifadesi kullanıldı.