MOSKOVA (İHA) - Rusya'da bugün yaşanan okul basma eylemi, yaşanan şiddet olaylarının son halkası oldu. Ülkedeki güvensizlik ortamı, Kuzey Osetya'daki saldırıyla birlikte had safhaya ulaştı.
Geçtiğimiz hafta yaşanan uçak düşürülmesi olaylarını dün akşam da Moskova'daki bombalı saldırı ve bugünkü okul basma eylemi izlerken, özellikle başkent Moskova ve çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri tedirginliğin kanıtı olarak değerlendiriliyor. Havalimanları ve tren istasyonları özel güvenlik önlemlerinin artırıldığı yerlerin başında yer alıyor.
Öte yandan, Rus basınında yetkililere yönelik eleştiriler artarak devam ediyor. Yaşanan son saldırılar Rus basınında genel olarak, "hükümetin güvenlik zaaflarının sonucu" olarak değerlendiriliyor.
Gazeta gazetesi, "100 ölü ve 60 yaralı. Açık bir şekilde aynı grup tarafından yapılan 4 saldırıda çok sayıda masum insan hayatını kaybetti" dedi. Çoğu gazete, 24 Ağustos'ta Moskova'da otobüs durağında meydana gelen patlamayla 2 uçağın hemen hemen eş zamanlı olarak düşürülmesi ve dün Rizhskaya Metro İstasyonu'na yapılan saldırıların aynı kaynaktan çıktığını kaydediyor. Saldırıların zamanında saptanamaması konusunda da tüm eleştiri okları hükümete yöneltilmiş durumda.
Kommersant gazetesi de, saldırıların önlenmesi için güvenlik tedbirleri alınmış olması gerektiğini yazdı. Gazete, terör saldırılarının devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
Rusya'da geçen hafta iki yolcu uçağı aynı anda önce infilak etmiş, ardından da yere çakılmıştı. Uçaklardaki 90 kişi kurtarılamamıştı. Uçakların düşmesi, yapılan araştırmalar sonucu "saldırı" olarak netlik kazanmış, saldırıları daha sonra da İslambuli Tugayı adlı örgüt üstlenmişti.
Başkent Moskova'da dün akşam saatlerinde metro istasyonunun girişinde meydana gelen patlamada da 10 kişi ölmüş, 33 kişi yaralanmıştı. Patlamanın, bir kadın intihar komandosu tarafından gerçekleştirildiği anlaşılmıştı.
Son olarak da bugün Kuzey Osetya'da bir okul, silahlı saldırganlarca basılarak 240 kişi rehin alındı, en az 3 kişi de öldürüldü. Saldırganlar arasında kadın militanların da bulunduğu, gelen haberler arasında. Maskeli 20 saldırgan, güvenlik güçleri tarafından kendilerine bir müdahale olması durumunda okulu havaya uçurmakla tehdit ediyor. Öte yandan, saldırganlarla pazarlıklara başlandı. Saldırganlar, Kuzey Osetya yerel hükümet başkanı ile görüşmeyi ve komşu İnguşetya'da tutuklu bulunan Çeçen savaşçıların serbest bırakılmasını talep etmişti.
Yaşanan tüm bu saldırıların Çeçenistan'la olan muhtemel bağlantısı resmi ağızlar tarafından telaffuz edilmezken, Rus kamuoyundaki genel kanı, saldırılarda Çeçen direnişçilerin rolü olduğu yönünde. Kuzey Osetya'nın Çeçenistan'a olan yakınlığı ve saldırılarda kadın intihar eylemcilerinin varlığı da bu yöndeki tahminleri kuvvetlendiren etkiler arasında. Kara Dul adlı Çeçen kadın örgütü, Çeçenistan'ın bağımsızlığı için son 10 yıl içinde bir çok kanlı eylem gerçekleştirdi.
Uçak düşürülmesi eylemini üstlenen İslambuli Tugayları örgütü ise, dün metroda meydana gelen bombalı eylemleri de üstlendi.