Yıllardır süren çalışmalar başarılı bir şekilde sonuçlandı. Japon bilim adamlarının icat ettiği alet sayesinde, uyku esnasında insan beyninden alınan görüntüler bir bilgisayar ortamına aktarılarak artık kaydedilecek.
ATR Bilişimsel Nöroloji Laboratuarı araştırmacıları daha önce, beyinden alınan basit düşünceleri dijital ortama aktarmayı başarmıştı. Bu sürecin ilerleyen evlerinde rüyaların ve beynin diğer gizemleri izlenebilinecek.
Uzmanlar yaptıkları çalışmalar hakkında, "Bu teknolojiyi uygulayarak, rüyalar gibi insanların kişisel olarak algıladığı özel imgeleri izlemek mümkün" açıklamasında bulundu.
Araştırmayı yürüten grubun başında yer alan Yukiyasu Kamitani,"İnsanlar bir nesneye baktıklarında ,retinaya bir sinyal geliyor ve gelen sinyal beyindeki görme duyusuna iletiliyor. İşte biz artık bunları dijital ortama aktarararak artık görüntüleri elde edebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Kamitani, "Rüya, uykunun yüzde yirmilik bir bölümünü teşkil etmektedir. Bu durumda, sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun ilk saati ağır ve rüyasız geçmektedir. Bundan sonraki on dakika içinde rüya görülmekte ve sonra yine bir buçuk saat sürecek ağır uyku devresi başlamaktadır. Sonra yirmi dakikalık bir rüya ve yine bir buçuk saatlik ağır uyku takip ediyor. İşte biz bu arada görülen her rüyayı başarılı bir şekilde görüntülüyoruz. Amacımız insan beyninin karmaşık yapısını çözebilmek " açıklamasında bulundu.