HABER

Sağlık kuruluşlarında sigara yasağı

Sağlık kuruluşlarında sigara yasağı

Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatıyla tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının kapalı alanlarında sigara kullananlar için havalandırma tertibatı bulunan, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş kapalı mekanlar oluşturulacak.

Eylül ayında tütün kontrol önlemlerine ilişkin Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yayınlanan genelge, güncellenerek il sağlık müdürlüklerine tekrar gönderildi.
Genelgede, tütün kullanımının halk sağlığı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğu hatırlatılarak, sigara ve diğer tütün mamullerinin tüketim ve üretimindeki artışın aileler, yoksullar ve ulusal sağlık sistemleri üzerine ciddi yük getirdiği belirtildi.

Sigaradan aktif içici olarak etkilenenler dışında, içmedikleri halde kapalı yerlerde içenlerin verdiği zarara maruz kalan milyonlarca insanın pasif içici olarak kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 40 olduğu ifade edilen genelgede, sigara içenle bunun dumanıyla kirletilmiş havayı teneffüs eden kişi arasında, gördüğü zarar bakımından fazla bir fark bulunmadığına dikkat çekildi.

Genelgede, 593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 1. maddesinde, "Memleketin sıhhi şartlarını ıslah ve milletin sıhhatine zarar veren bütün hastalıklar veya sair muzır amillerle mücadele etmek ve müstakbel neslin sıhhatli olarak yetişmesini temin eylemenin umumi devlet hizmetlerinden" sayıldığı, Kanunun 2. maddesinde ise bu görevlerin Sağlık Bakanlığınca ifa edileceğinin öngörüldüğü hatırlatıldı. Genelgede, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede de Bakanlığa aynı mahiyette görevler verildiğine de işaret edildi.

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunla kişileri tütün ve tütün mamullerinin zararlarından korumak amacıyla, "Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerlerle kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşların kapalı mekanlarında tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı" belirtilen genelgede, aynı şekilde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39. maddesinde de "kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, toplu taşıma araçlarında, özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında tütün mamulü tüketiminin, idari para cezasını gerektiren kabahat" olarak düzenlendiği hatırlatıldı.

Genelgede, tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine yönelik mevzuat ve uluslararası sözleşme hükümlerinde, genel olarak kapalı alanlarda ve özellikle kamu kuruluşlarına ait yerlerde tütün kullanımının yasaklanması gerekliliğinin vurgulandığı ve diğer kamu kurumlarına nazaran sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerlerde tütün kullanımının önlenmesine özel bir önem verildiği bildirildi.

Bakanlık teşkilatıyla tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, tütün kullanımının bırakılmasını ve tütün kullanımına başlanmamasını sağlayıcı etkin programların oluşturulup uygulanacağı yerler olduğuna işaret edilen genelgede, sağlık çalışanları ve bu mesleğin mensuplarının da, söz konusu hizmetleri sunan ve tütün kontrolü konusunda duyarlılık kazandırma ve bilinçlendirme programlarında görev alan kamu görevlileri olduğu kaydedildi. Genelgede şöyle denildi:"Ayrıca, değerli çalışanlarımızın sağlığı ve ruhsal, bedensel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali, Bakanlık olarak bizim için son derece önemli ve önceliklidir. Bu anlamda çalışanlarımızı tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve bilhassa sigara içmeyen personelimizi tütün dumanına maruz bırakmamak büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla; Bakanlık teşkilatı ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının kapalı alanlarında -imkanlar dahilinde- tütün ürünlerinin kullanılmasına mahsus, havalandırma tertibatı ile donatılmış, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş kapalı mekanlar oluşturulması; bu mekanlar dışında tütün ürünleri kullanımının yasak olduğunun uygun yollarla duyurularak kullanımına kesinlikle müsaade edilmemesi, aksi yönde hareket edenlerin 4207 sayılı Kanun ile 5326 sayılı Kanun hükümlerinde öngörülen müeyyidelere maruz kalacakları yolunda ikaz edilmeleri hususlarında gereğini önemle rica ederim."

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu genelgeyle başhekimliklerce sigara kullananlar için oda oluşturulacağını, uygun yer bulunamaması halinde ise bu kişilerin sigarayı ancak kurum dışında açık havada içebileceklerini bildirdiler.

En Çok Aranan Haberler