HABER

Sağlık skandalına bakanlıktan yanıt

ANKARA (ANKA)- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Enstitüsü'nün analiz sonrası oluşan zirai ilaç atıklarının kanalizasyona verilmesinin önlenmesi için gerekli ihalenin yapıldığını ve 11 Temmuz 2007'de tadilat işlemlerinin başlayacağını duyurdu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ankara Zirai Mücadele Merkez Enstitüsü'nün zirai ilaç atıklarını çeşitli ilçelerde gömdüğü ve bir kısmının da kanalizasyona verildiği yönündeki iddialara yanıt verdi. Bakanlık, "İlaçların analizleri sırasında oluşan atıklarla ilgili mümkün olan tedbirler alınarak, en az miktarda atık kanalizasyona verilmektedir. Ancak uluslararası kriterler de göz önüne alınarak zararlı atıkların tamamen önlenmesi amacıyla tadilat için gerekli ihale yapılmış olup 11.07.2007 tarihinde tadilat işlemleri başlayacaktır" dedi.

Bakanlık, zirai ilaç atıklarının bazı ilçelerde toprağa gömüldüğü yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlığın açıklamasına konu olay şöyle gelişmişti:

Ziraat Mühendisi Salih Ertürk, 5 Nisan 2007'de Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bir dilekçe yazmış ve Enstitü'nün her yıl yüzlerce kiloluk zehirli zirai atıkları Beypazarı ve Ayaş gibi ilçelere gömdüğünü belirtmişti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil, şikayet üzerine Teftiş Kurulu'na durumu bir yazı ile bildirdi. Teftiş Kurulu ise Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) 19 Nisan 2007'de bir yazı yazarak, iş yoğunlukları ve müfettiş azlığını öne sürerek dilekçede dile getirilen hususların araştırılmasını istedi.

BODRUM KATINDA 2 YILDIR BEKLEYEN ATIK VAR

Ankara Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü 19 Nisan'da Teknik Müdür yardımcısı Dr.Cevdet Zeki'yi iddiaları araştırmak için görevlendirdi. Zeki, ilaç atık deposunun binanın bodrum katında kapalı bir alan olduğunu ve deponun raflarında poşetler içerisinde bekletilen atıkların burada 2 yıl bekletildiğinin kendisine beyan edildiğini raporuna yazdı. Zeki, yetkililerin atıkların bir kısmının inceleme isteyen firmalara gönderildiğini diğer kalan kısmı için de çimento fabrikalarıyla görüşmenin sürdürüldüğünü dile getirdiklerine değindi.

VALİLİK ENSTİTÜ'YÜ UYARDI

Müfettiş incelemesi sonrasında Valilik, Enstitü'ye bir yazı yazarak, "Enstitü'nüzde analiz işlemi ve depolama işlemi bittikten sonra ortaya çıkan ilaç atıkları ve kapları ile ilgili yukarıda anılan Yönetmelik kapsamındaki yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesi, ulusal atık taşıma formu kullanarak tehlikeli atık taşıma lisansı almış araçlarla gönderilmesi ve Müdürlüğümüze bilgi verilmesi gerekmektedir" dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLÇELERDEKİ İDDİALARI KAMU KURUMLARINA SORDU

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, 17 Mayıs 2007'de Enstitü'de yapılan incelemeyle ilgili sonuçları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sundu. İl Sağlık Müdürlüğü müfettişleri raporunda, zararlı tarımsal ilaç atıklarının Ayaş ve Beypazarı ilçelerinde gömülmesiyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile görüştüklerini ancak yetkililerin kendilerine böyle bir duyum gelmediğini söylediği yer aldı. Raporda, Enstitü'nün kullandığı 2 adet depoda 2002'den beri yaklaşık 1 ton zararlı tarımsal atık bulunduğu belirtilirken, depodaki muhafaza şartlarının ve havalandırmanın yetersiz olduğu, ilaçlardan kaynaklanan organik buhar ve gazların çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Raporda ayrıca, analiz sırasında oluşan kimyasal atıkların herhangi bir işleme tabi tutulmadan kanalizasyon sistemine verildiği de kaydedildi.
Şikayet dilekçesinde, ilçelere zirai ilaç atıklarını götürüp gömen şoför ve işçi isimlerinin de verilmesine karşın, müfettişlerin sadece ilgili ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine başvurması ise dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler