Türkiye Kamu Hastaneleri'ne bağlı kurumlarda,Türk Tabipler ile Türk Diş Hekimleri Birlikleri tarafından açılan davayla yürütmenin durdurulması kararı verilen 'mesai dışı' ya da bazı sağlık çalışanlarının 'vardiyalı çalışma' dediği uygulama, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile Şubat ayı ile birlikte yeniden başladı. Hastanelerde düzenlemeler yapıldığı ve bazı polikliniklerin 17:00-22:00 saatleri arasında hizmet vereceği belirtildi.
Hastanelerdeki hasta yoğunlu nedeniyle bir süre önce uygulanan 'Vardiyalı çalışma' Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin açtığı dava ile birlikte Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Buna göre, Danıştay 2’inci Dairesi,2013/1812 sayılı Karar ile 14 Şubat 2013 tarihli ve 28559 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ‘mesai dışı çalışmalara ilişkin’ hükümlerinin yürütmesini durdurmuştu. Söz konusu davada verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı dagenelge ile sağlık kurumlarına duyurularak, şu talimat verildi:
"Mesai dışı çalışma yapan personele yapılacak ek ödemeleri düzenleyen Yönetmelik hükümlerinin yürütmesi durdurulduğundan, mesai dışı çalışma kapsamında yapılan çalışmalar karşılığında ek ödeme yapılmasına imkan bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle, yönetmelik düzenlemeleri kapsamında mesai dışı çalışma yapan personele mesai dışı tavan ek ödeme tutarı dikkate alınarak ve mesai dışı ek ödeme hesaplama formülleri' kullanılarak ek ödeme hesaplanamayacaktır. Bu nedenle, 2014 Mayıs döneminden itibaren yürütmesi durdurulan mezkur Yönetmelik hükümleri kapsamında mesai dışı çalışma planlaması yapılmayacaktır."
Ortaya çıkan bu durumun ardından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu hukuk müşavirleri, 'Yürütmeyi Durdurma' kararına karşı itirazda bulundu. Yapılan itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafındankabul edildi. Böylece, söz konusu ek ödeme yönetmeliğinin "mesai dışı çalışmalara ilişkin" hükümleri için verilen “Yürütmeyi Durdurma” karan kaldırıldı ve verilen karar gereğince de işlem yapılması mecburiyeti ortadan kalktı.
89 KAMU HASTANE BİRİMİNE İLGİLİ YAZI GÖNDERİLDİ
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile birlikte Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, 89 Kamu Hastaneleri Birimine gönderdiği yazıda, şöyle denildi:
"Ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ‘Mesai Dışı Çalışma’ uygulamasına yön verecek olan düzenlemeler çerçevesinde; hafta içi mesai saatleri, nöbetler ve icap nöbetleri dışında sınırları hastane yöneticisi tarafından belirlenen sürelerde her sağlık tesisi için hizmet gerekleri ve kapasiteye bağlı olarak 2016 Şubat döneminden itibaren yapılan açıklamalar çerçevesinde mesai dışı çalışma yapılabilecektir. Mesai dışı çalışma yapabilecek ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, mesai dışı çalışma günlerinin ve bu günlerdeki sürelerin, mesai dışında çalışacak birimlerin ve personelin hastane yöneticisi tarafından her ek ödeme dönemi öncesinde belirlenmesi gerekmektedir. (Örneğin: mesai saat 17:00 da bitiyor ise A hastanesinde haftada 5 gün, saat 17.00 ile 22.00 saatleri arasında mesai dışı çalışma yapılacağı, mesai dışı çalışmada hangi hizmetlerin verileceğinin ve bu hizmetleri verebilecek personelin belirlenmesi)Mesai dışı çalışma uygulaması yapacak olan sağlık tesislerinin, hangi saatlerde mesai dışı çalışma yapılacağını duyurması ve sağlık tesisine başvuru yapan hastaların uygulamadan haberdar edilmesi gerekmektedir.Mesai dışı çalışma yapılan sağlık tesislerinde, mesai dışı çalışma yapan personel haricinde aylık çalışma saatinin üstünde çalışan, yani nöbet tutmak vb. sebeplerle fazla mesai yapan personelin söz konusu fazla çalışma süreleri mesai dışı çalışma kapsamında değerlendirilmeyecektir, Mesai dışı çalışmaya ilişkin usul ye esaslar ile çalışma süreleri ve çalışacak personel listesi önceden belirlenmiş olacaktır."
Bu kararla birlikte eczacı odalarına da oluşacak ihtiyacı giderecek yeterlilikte nöbetçi eczane olması konusunda istekte bulunulduğu ifade edildi.