İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana'nın Herald Tribune Gazetesi'ne verdiği ilanla ilgili, "Bu ilan, önceki sözlerini ve beyanlarını tamamen değiştiren bir yaklaşımdır, kendileri açısından büyük bir talihsizlik olmuştur" dedi.
Sepetçiler Kasrı'nda, Devlet Personel Kanunu Taslağı için düzenlenen toplantıya katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Leyla Zana'nın arkadaşlarıyla birlikte Herald Tribune Gazetesi'ne verdiği ve "Ankara, Kıbrıs Türkleri için ne istiyorsa, aynı hakları bize de versin" ibaresinin kullanıldığı ilana tepki gösterdi.
Sepetçiler Kasrı'nda, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız, Devlet Personel ve Maliye Uzmanları ve DPT temsilcileri ile Personel Kanunu Uzmanı Üniversite Öğretim üyeleriyle bir araya gelen ve Yeni Devlet Personel Kanunu Taslağı'nı görüşen Mehmet Ali Şahin, "Bugün teknik bir çalışma yapıyoruz. Devlet Personel Yasası'nın en önemli bölümü, maaş. Maaş sistemi üzerinde çalışıyoruz. Ama nasıl bir maaş sistemi uygulayacağımızı bilmiyoruz. Maaşlar arasındaki uçurumu nasıl bir ölçüde giderebileceğiz? Bu çok çetin bir sorun. Onun için çalışıyoruz. Bu ikinci toplantı. Bugün bir sonuç alabilir miyiz, bilemiyorum. Bir öneri var. Şu andaki maaş sisteminde 15 derece var. Onları tamamen kaldıran farklı bir yapı oluşturan bir teklif var. Onun uygulanıp uygulanamayacağını tartışacağız bugün" dedi.
Bakan Şahin, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesi basın mensuplarının, Leyla Zana'nın, "Ankara, Kıbrıs Türkleri için ne istiyorsa, aynı hakları bize de versin" şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şahin, "Yabancı basında böyle bir ilan çıktığına dair haberleri ben de okudum. Eğer gerçekten böyle bir talepleri varsa, şu anda vatandaşı bulundukları ülkenin Anayasası'nı, Anayasa'daki üniter yapıyı tamamen bozucu bir düşünceyi taşıyorlar demektir. Bu ilan, önceki sözlerini ve beyanlarını tamamen değiştiren bir yaklaşım, kendileri açısından büyük bir talihsizlik olmuştur. Acaba ilanı kendileri mi verdi? Şu anda açıklamayı biz değil, onlar yapmalı" şeklinde konuştu.
Aralarında kapatılan DEP'in tahliye edilen Diyarbakır eski Milletvekili Leyla Zana ve arkadaşlarının yanı sıra belediye başkanları, politikacı, sanatçı ve aydınların bulunduğu bir grup, International Herald Tribune (IHT) gazetesine verdikleri ilanda, Türkiye'den isteklerini açıklamıştı.
Deklarasyonda Kürtlerin talepleri şöyle sıralandı:
Kürt halkının varlığını tanıyan, kendi dilinde eğitim, yayın hakkını garanti altına alan ve kendi kurum ve kuruluşlarını oluşturmasına izin veren yeni demokratik bir anayasa.
Türkiye'de silahlı çatışma ve şiddete son verecek, ülkeyi güven ve uzlaşı ortamına kavuşturacak genel af.
Avrupa'nın da desteğiyle Kürt bölgelerinde ekonomik kalkınmanın hayata geçirilmesi ve 1990'larda yıkılan 3 bin 400 Kürt köyünün yeniden kurulması ve 3 milyon Kürt'ün
evlerine dönmesi.