ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güer, "Yeni piyasa yapısında maliyetleri yansıtan tarifelerin oluşturulmasıyla, sanayiye uygulanan elektrik fiyatlarının düşmesinin beklenmekte olup, bu konudaki çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bakanlığımca, enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar sürdürülecektir" dedi.
Bakan Güler, Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in soru önergesini cevaplandırdı. Güler önergeye verdiği cevabında, "Şu anda sanayiye uygulanan elektrik fiyatlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Ancak yeni piyasa yapısında maliyetleri yansıtan tarifelerin oluşturulmasıyla, sanayiye uygulanan elektrik fiyatlarının düşmesi beklenmekte olup, bu konudaki çalışmalarımız sürdürülmektedir" ifadelerine yer verdi.
Elektrik enerjisinin üretiminden iletimine ve dağıtımına kadar olan maliyetlerin ülkelerin kendi özel durumlarını yansıttığını, elektrik fiyatlarında karşılaştırma yapılırken bu hususun gözönünde bulundurulmasında yarar olduğu gerekliliğine işaret eden Güler, "Bakanlığımca yapılan 2004 yılı üretim planı çalışmalarında daha önceki programa kıyasla yerli linyit kullanan santralların üretiminin 0.5 milyar kWh ve hidrolik santralların üretiminin ise yüklaşık 4.5 milyar kWh arttırılması hedeflenmiş bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da petrol ve doğalgaza bağlı elektrik üretim oranları düşürülmüştür. Böylece kömür ve hidrolik kaynaklarımıza ağırlık verilmesi yoluyla önemli miktarda tasarruf sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Güler, yazılı cevabında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin kanun tasarısı taslağının hazırlanarak başbakanlığa gönderilidiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
"Bu doğrultudaki çalışmaların yakın dönemde tamamlanması suretiyle yenilenebilir kaynakların, yeni piyasa mekanizmasına temel oluşturan rekabetçi prensiplerle uyum içerisinde ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi olanaklı kılınacaktır."
Bakan Güler, açıklamalarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından onaylanan elektrik enerjisi satış tarifelerine yüzde 1 oranında Enerji Fonu dahil edildiğini ve elekrik enerjisi faturaları düzenlenirken de saniyi abonelerine yüzde 1oranında, diğer abonelere yüzde oranında Belediye Tüketim Vergisi, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 oranında da KDV ilave edildiğini kaydettti.
Bakan Güler, açıklamalarında şu ifadeleri de kullandı:
"Enflasyon oranının düşmesi mal ve hizmetler fiyatlarının kendisi değil, artış hızının azalması sonucunu doğurmaktadır. Bakanlığımca, enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar sürdürülecektir. Bu çalışmalar ve sektörde rekabete dayalı bir yapılandırmanın yerleştirilmesi ile önümüzdeki dönemde daha uygun maliyetlerle enerjinin adz edilmesinin sağlanmasıhedeflenmektedir."