GAZİANTEP (A.A) - Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye'de 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında enerji yatırımı yapacaklarını
belirterek, "Çalışmalarımız devam ediyor. 5-6 ilde baraj ve HES tipi yatırım düşünüyoruz" dedi.
Abdülkadir Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerji yatırımı ihtiyacına ve enerjinin sanayici açısından önemine dikkati çekerek, Sanko Holding'in enerji projeleri bulunduğunuve çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Konukoğlu, enerji yatırımına niye ihtiyaç duyduklarını "Dünya enerjiye gidiyor. Petrol fiyatları yükseldikçe enerji cazip hale geldi. Bu yatırımlar eskiden kurtarmıyordu, şimdi kurtarıyor" sözleriyle açıkladı. Abdülkadir Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Enerjide 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında bir yatırımımız olacak. Yatırımlarımızın arasında baraj var, HES tipi enerjiler var. HES'de bir akarsuyu tünelle deliyorsunuz, belirli yükseklikten sonra düşürüyorsunuz. Suyu belirli kanallardan geçirerek belirli yükseklikten bıraktığınız barajlar."
"YATIRIM YERİ ARASINDA RİZE VE TOKAT DA VAR"
Şu anda yatırım yapacakları yerlerde incelemelerinin sürdüğünü ifade eden Konukoğlu, enerji projelerini nerede yapacaklarına ilişkin,"Rize ve Tokat, 5-6 şehir var" dedi.
Enerji yatırımlarının bir kısmına bu yıl, bir kısmına önümüzdeki yıl başlayacaklarını kaydeden Konukoğlu, kuracakları enerji santrallerinin üretim kapasitesinin toplam 800 megavat civarında olacağını bildirdi.
Abdülkadir Konukoğlu, 600'den fazla fabrika bulunan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik tüketiminin 130-140 megavat ve tüm Gaziantep'in ise 200 megavat olduğuna dikkati çekerek, "Yatırımımız çok büyük" dedi.
"TÜRKİYE'NİN KALKINMASINI İSTEMEYEN GÜÇLER..."
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, hükümetin Sinop'ta nükleer santral kurmak istemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Türkiye'nin nükleer santral kurması gerektiğini söyledi.
Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Nükleer santral kurmada geç bile kaldık. Nükleer santraller hangi ülkede yok? Fakir ülkelerde, geri kalmış ülkelerde, kalkınmakta olan ülkelerde yok. Fransa, Almanya, İngiltere, Amerika, Hollanda'da var. Artık olmayan yer yok ki.
Bütün dünya kurarken bize gelince (yok) diyorlar. Çünkü, ucuza mal edeceksiniz. Ucuza mal ettiğiniz zaman Türkiye'nin enerjideki geleceğinin fiyatını düşürüyorsunuz. Sanayi maliyetleri düştüğü zaman sanayiyi rahatlatıyorsunuz, halkı rahatlatıyorsunuz. Tabii ki, bu türlü enerji yatırımlarına bazı ülkeler karşı çıkıyorlar. Ben de
var... Peki bende niye olmasın? (Yok, sen kuramazsın) diye çevrecileri örgütlüyorlar. Karşı çıkmalarını sağlıyorlar. O memlekette veya o devlette bunu kurdurmamaya çalışıyorlar."