YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şarkışla'da Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi

Şarkışla'da muhtarlara, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı anlatıldı.

Şarkışla'da muhtarlara, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı anlatıldı.

Şarkışla Devlet Hastanesi Başhekimi Hülya Şahan, Aşık Veysel Kültür Merkezi'nde köy ve mahalle muhtarlarına KKKA hakkında bilgiler verdi.

Hastalığın Türkiye'de bahar ve yaz aylarında görülen, genellikle kene tutunması yoluyla bulaşan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Şahan, "Etkinliği kanıtlanmış aşısı ve etkene özel tedavisi olmadığından KKKA'da destek tedavisi önem kazanmaktadır. Ülkemizde tanı konulan her 100 vakadan 5-6'sı yapılan bütün tedavilere rağmen hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının önlenmesidir veya en aza indirilmesidir" dedi.

Tüm tedbirlere rağmen vücuduna kene tutunduğunu fark eden kişilerin en kısa sürede keneyi vücuttan çıkarması gerektiğini vurgulayan Şahan, şunları kaydetti:

"Keneye kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır. Vücuda tutunmuş bir kenenin üzerine kesinlikle kolonya gibi herhangi bir madde dökülmemeli, ateş ve sigara basılmamalıdır. Keneye çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile kene ezilmeden, patlatılmadan derhal çıkarmalı, çıkarılan bölge tentürdiyotla (baticon) temizlenmeli, kene çıkarılamıyorsa en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kişi, keneyi kendisi çıkarmışsa bile hastalık yönünden takip edilebilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler