FRANKFURT (İHA) - Almanya'da iki hukukçu, Türklere uygulanan vize nedeniyle Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble hakkında suç duyurusunda bulundu.
Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Scaeuble'nin, Avrupa Adalet Divanı'nın (AD) son verdiği Sosyal/Şavatlı kararının sadece Türk TIR şoförlerine uygulanabileceğini ve "öyle önemsenecek bir karar olmadığını" söylemesi, tanınmış Alman hukukçular Dr. Rolf Gutmann ve Dr. Gerhardt Strate'yi harekete geçirdi. Almanya'da 1974'ten beri aylık yayınlanan mesleki hukuk dergisi yayıncılarından olan Gutmann ve Srate, "Bakan, Almanya'ya Türkiye'den vize almadan gelen suçsuz insanları suçlu durumuna sokup, sınır polisince takip ettirmekte ve cezalandırmaktadır. Suçsuz insanları takip ettirtmek bir suç unsuru oluşturmaktadır" diyerek Schauble hakkında suç duyurusunda bulundu. Her iki hukukçu, suç duyurusu dilekçesini Berlin Savcılığı'na bildirdiler.
Bu önemli gelişmeyi İHA'ya değerlendiren Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Akdeniz ve Hamburg Üniversiteleri Ortak Yükseklisans Programı (EUROMASTER) Antalya Kodirektörü Prof. Dr. Harun Gümrükçü, "Savaş, Abatay/Şahin, Tüm/Dari ve Sosyal/Savatlı davaları vizenin çok ötesinde haklar içermektedirler ve Türkiye'yi Hırvatistan'la aynı konuma getirmektedirler. Bu konumu inkar edenlere ve hukukun üstünlüğünün gereğini yerine getirmeyenlere
karşı sorgulayıcı olmak zorundayız" dedi.
SANSÜR BİLE UYGULADILAR Lübeck'teki Polis ve Sınır Polisleri Akademisi'nde görev yapan iki Alman öğretim üyesinin, AD'nin Soysal ve Savatlı kararlarının sonuçlarını akademinin sitesinde tarafsız olarak koyduklarını hatırlatan Gümrükçü, "Ancak maalesef 40 bin polisin girip bilgilendiği ve mesleki bilgilerini ilerlettiği site bunun üzerine kapatıldı. Bu gelişmeyi, 9 Mart 2009 tarihli Süddeutsche Zeitung gazetesi duyurdu. İçişleri Bakanlığı geri adım atarak, üç gün sonra bu sansürü kaldırdı" diye konuştu.
Almanya'nın bir hukuk devleti olduğunu, bürokratların da görevlerini bu bağlamda yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Gümrükçü, "Bürokratların görevi, Alman da olsa Türk de olsa hukukun ışığında görevlerini yerine getirmektir. Aynı ilke Türkiye için de geçerlidir. Hakları verilmeyen insanlarımıza destek vermek ilgili kurumların görevidir. Bunun bir sonucu olarak da vatandaşlarımızın her gün ödedikleri 150 bin euronun geri alınması için barolar, TOBB ve İTO harekete geçip, her gün en az 500 dava
dosyasına rehberlik etmeli midir? Unutmamak gerekir ki hakların geriye doğru kötüleştirilemeyeceği yasağının uygulanması için gerekli uğraş Berlin'de, Paris'te, Londra'da değil, Ankara'da, İstanbul'da ve İzmir'de, konsoloslukların ve büyükelçilerin oldukları şehirlerde verilerek çözülecektir. Ayrıca konu vizenin çok ötesinde bir haklar konusudur. Türkiye'yi Avrupa'ya taşımadır" şeklinde konuştu.
AD'nin son verdiği Mehmet Soysal/İbrahim Savatlı kararı, AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin haksız olduğunu ve 1 Ocak 1973 tarihinden sonra Türkler -özellikle de AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları- aleyhine getirilen tüm yasaların hukuksuz olduğunu ortaya koymuştu.