HABER

Şehre inen ayılar için ağaç seferberliği

Şehre inen ayılar için ağaç seferberliği

BURSA (İHA) - Bursa Orman Bölge Müdürlüğü 15 bin hektar alanı rehabilite etmek için 2 milyon fidan dikecek. Şehre inen ayı, yaban domuzu, kurt gibi hayvanlar da düşünülerek dikilecek olan yöreye uygun meyve ağaçları, tüzel kişiliklere hibe edilecek.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bozuk ve dejenere olmuş alanları yeniden ağaçlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Müdürlük, 15 bin hektar alanı yeniden rehabilite etmek için 2 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyor. Bilecikte 4 bin, Yalova'da bin ve Bursa'da 10 bin hektar olmak üzere önümüzdeki 4 ay içerisinde 15 bin hektar rehabilite edilecek. Çalışmalar hakkında bilgi veren Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, "Gelecek yıl bozuk ormanların rehabilite edilmesi için ağaçlandırma seferberliği çerçevesinde 15 bin hektarda çalışmalar devam edecek. 2007 yılında 7 bin hektarı ağaçlandırmıştık. Bu yıl bu oran ikiye katlandı. Bozulmuş ve dejenere olmuş verimli alanları ıslah etmek suretiyle eskisinden daha iyi hale getirmek istiyoruz. Hal ve Badırga bölgesinde 600 hektar fıstık çam ağaçlandırması yaptık. Bursa'nın 1 hektarını bile verimli hale getirmek istiyoruz" dedi.

YABAN HAYVANLARI TARLALARA ZARAR VERMEYECEK Ormanlarda meyveli ağaç türlerinin yetişmesi ve korunması için ayrı bir özen gösterdiklerini kaydeden Girgin, "Yıllardır ihmal edilmiş ahlat, alıç, elma, muşmula ağaçlarını koruyacağız ve rehabilite edilen bölgelerde aralıklarla yaban hayvanlarının beslenmesi için yetiştireceğiz. Böylelikle yaban hayvanları kış aylarında aç kalmayacak ve köylere ya da tarlalara zarar vermeyecek" diye konuştu.

Özel ağaçlandırmaya göreve geldiğinden bu yana önem verdiğini ifade eden Girgin, "Özel ağaçlandırma sayesinde meyveli ağaçlardan gelir elde etmek mümkün. Ihlamur ağacı 2-3 yılda verim verir. Ortalama olgun ıhlamur ağacının yıllık getirisi 400, fıstık camının getirisi ise 600 YTL'dir. Bunlar Bursa'da yoktu. Meyveli ağaçların bakımı ve korunması için çaba gösteriyoruz. 16 bin ıhlamur ağacı yetiştirdik. 2 bin hektar alanda özel ağaçlama yaptık. Sadece bu yıl 800 hektar da özel ağaçlama çalışması yaptık.

Hedefimiz, bozuk alanları köylüyle birlikte olup korumak. Ağaçlandırdığımız bölgeyi köylüye tahsis edip tüzel kişi-devlet birlikte koruyacağız. Yörenin karakteristik özelliğine göre ceviz, kestane, ıhlamur, badem gibi meyveli ağaçları özel ağaçlandırma alanlarında toprakla buluşturarak köylüye karşılıklı hibe edeceğiz. Onlar bakımını yapıp meyvelerini toplayarak değerlendirecek. Bursa'daki tüm ormanları rehabilite edip müsait alanları ise meyveli ağaçlandırmalarla değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler