Yusuf Özkan
Lahey
Hollanda hükümeti, seks işçilerinin gönüllü olarak fuhuş sektöründen ayrılmasını sağlamak için yıllık 3 milyon euro kaynak ayırdı.
Hükümetin planı doğrultusunda seks işçileri yeni bir yaşama hazırlanacak.
Eğitim, barınma, iş bulma ve bağımlılıktan kurtulma gibi konulardaki giderleri devlet tarafından karşılanacak.
İnsan kaçakçılığı ve kadın istismarının önlenmesi için paralı seksle mücadele kararı alan Hollanda, seks işçilerinin sektörden ayrılması için ulusal bir ağ oluşturacak.
Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, fuhuş sektöründen ayrılmak isteyen seks işçileri için 4 yıllık bir plan geliştirdi. Bakan Ivo Opstelten, plan için yıllık 3 milyon euro bütçe ayrıldığını açıkladı.
Yeni ve bağımsız bir yaşamSeks işçiliğinden kurtulmanın bir yaşam değişikliği ile mümkün olacağını belirten Opstelten, seks işçiliği konusundaki tabu nedeniyle bağımsız bir yaşam kurmanın zor olduğunu vurguladı.
Bakan'a göre, hazırladıkları plan, seks işçilerinin yeni ve bağımsız bir yaşam kurmasına yardımcı olacak.
Hükümet, seks işçilerinin bağlı olduğu örgütlerle birlikte çalışacak.
Fuhuş sektöründen ayrılan seks işçilerine eğitim, barınma, iş bulma, varsa bağımılıktan kurtulma gibi konularda yardım yapılacak. Seks işçilerinin psikososyal konulardaki rehabilitasyonu sağlanacak.
Hollanda 2008 yılından bu yana bazı büyük kentlerde benzer bir çalışma yürütüyordu. Ancak parlamentodaki muhafazakar partiler çalışmaları yetersiz buluyordu.
Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten'de önceki uygulamalarla yeterince kişiye ulaşılamadığını düşünüyor.
Buna rağmen geçen yıl destek alan bin 750 kadının büyük bölümünün seks endüstrisinden gönüllü olarak ayrıldığı belirtiliyor.
Hollanda'da seks endüstrisinde çalışan kadın sayısı konusunda güvenilir bir rakam yok. Ancak sektörde 30 bin civarında seks işçisi kadının çalıştığı tahmin ediliyor.
Bakan Opstelten, ülke genelinde uygulanacak yeni plandan umutlu. Bu sayede daha fazla kişinin seks endüstrisini bırakacağına inanıyor.
Hükümetin planı, Lahey bölgesindeki Seks İşçileri Yardımlaşma Vakfı (SHOP) tarafından da destekleniyor,
'Damgalanma korkusu'Vakıf başkanı Maria Scali, seks işçilerinin en büyük sorununun "damgalanmak" olduğunu ve yaptıkları işi iş başvuru formlarına yazamayacaklarını söylüyor.
Birçok kimsenin seks işçilerini, "suçlu ya da kirli" gördüğünü belirten Scali, eğitim desteği ile onların yepyeni bir yaşama adım atmalarının sağlanacağını vurguluyor.
Eğitim kurumları ve işverenlerin bu konuda işbirliği yapmasın isteyen Scali, seks işçilerinin borçlarının kapatılması, barınma sorunun çözülmesinin de önemli olduğunu söylüyor.
Hollanda, son yıllarda artış gösteren fuhuş sektöründeki insan kaçakçılığı ve kadın istismarını önlemek için çaba harcıyor. Özlelikle Doğu Avrupa kökenli çok sayıda kadının seks işçiliğine zorlanması ile ilgili sıkı denetimler yapılıyor.
Güvenlik ve Adalet Bakanı Opstelten, izinsiz çalışan seks işçileri ile birlikte olanların cezalandırılmasını gündeme getirmişti. Opstelten'in önerisiyle seks endüstrisinde çalışanlara da 21 yaşından büyük olma zorunluluğu getirildi.