İSTANBUL (İHA) - Türkiye (İstanbul) düz örme ve konfeksiyonu sektör profilinin incelendiği araştırma projesi açıklandı.İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "İstanbul'daki Düz Örme (Triko) ve Konfeksiyonu İşletmelerinin Profilinin İncelenmesi" adlı çalışma sonuçları İHKİB Başkanı Nuri Artok ile TRİSAD Başkanı Metin Alkoçlar'ın katıldığı toplantı ile Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde açıklandı.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Yönetim Kurulu ve Triko Sanayicileri Derneği'nin katkıları ile Marmara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, yürüttüğü çalışmanın sonucuna göre, proje kapsamında düz örme ve konfeksiyonu alanında İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli kurumlara kayıtlı firmalardan anket uygulamasını kabul eden bin işletmeye anket uygulaması yapıldı. İşletmelerin yatırımları, sektörün ticaret hacmi, yatırım enstrümanları, sermaye yapıları ve yatırım eğilimlerinin incelendiği çalışmada, işletmelerin genel profilleri yanında insan kaynaklı profilleri, teknik profilleri ve kaliteye yönelik profilleri incelendi.
Araştırmanın sonucunda, sektörde faaliyet gösteren firmaların sahip ve yöneticilerinin 25 - 30 yaş grubunda genç ve dinamik kişilerden oluşması, geleceğe şekil verecek bu kişilerin iyi yönlendirilip organize edilmesi halinde sektörün dünya imalat potansiyelindeki yerinin dışa yansıması umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Sektör çalışanlarının mesleki eğitim alma oranları ile genel eğitim seviyelerinin düşük olduğu saptanan çalışmada, işletmelerin çoğunun ekonomik belirsizlik nedeniyle 2001 - 2005 döneminde yeni yatırımlardan ve yenilenme çalışmalarından uzak kaldığı dile getirildi.
Öte yandan, sektörde faaliyet gösteren firmaların, 2005 yılı başında dünya pazarlarında oluşacak yeni şartlara karşı yeterince hazırlıklı ve bilgili olmadıkları tespit edildi. Araştırmada, ihracatta vergi ve KDV iadesi politikalarının ve kota kısıtlamalarının en önemli sorun olduğu vurgulandı. Mali piyasalardaki istikrarsızlığın ise ihracat açısından fiyat oluşturma politikalarını engellediği dile getirildi.