ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsiz Bayraktar, tüm yurtta etkili olan yağışların tarım arazilerini de sular altında bıraktığını belirterek, "Tarım Sigortaları Kanunu sel sularını kapsamadığı için çiftçilerin zararları telafi edilemeyecek. Devlet mutlaka çiftçinin zararını karşılamalıdır" dedi.
TZOB Başkanı Bayraktar, son günlerde tüm yurdu etkisi altına alan yağışların sebep olduğu sel sularının birçok ilde can ve mal kaybına neden olurken aynı zamanda tarım arazilerinin de sular altında bıraktığını belirtti. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Muş, Van, Bitlis, Mardin, Şırnak, Mersin, İstanbul, Kilis, Antalya, Adana, Nevşehir, Hakkari, Muğla, Aydın illerinde görülen aşırı yağışlar başta pamuk olmak üzere, kışlık buğday, patates ve sebzeleri sular altında bıraktığını ifade ederek, birçok ilde halen yağmurların devam etmesi hasar tespitlerinin yapılmasını engellediğini bildirdi. Bayraktar, leni çıkarılan Devlet destekli Tarım Sigortaları Kanunu ile sel bu yıl kapsama alınmadığı için çiftçilerin zararlarının 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirileceğini ancak bu yasanın da ihtiyaca cevap vermeyeceğine dikkat çekti. 2090 sayılı Kanun'a göre zarar tespitlerinin çiftçilerin tüm mal varlığı üzerinden yapıldığını ve asgari yüzde 40 zararın kriter olarak kabul edilmesinden dolayı üreticilerimiz ciddi oranlarda zarara uğramasına rağmen yardımdan faydalanamadıklarını kaydetti. Bu sebeple, yardıma hak kazanmada tüm tarımsal varlık yerine ürün bazındaki zararın kriter olarak dikkate alınması gerektiğini belirten Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti:
"Suların çekilmesini takiben tarım arazilerinde oluşan zararların tespitlerine bir an önce başlanılarak en kısa zamanda üretici zararları karşılanmalıdır. Ancak, 2090 sayılı Kanun için yeterli kaynak ayrılmaması ve geçmiş yıllarda oluşan zararlara ilişkin ödemelerin halen yapılmaması bu zararların karşılanamayacağını göstermektedir. Bilindiği üzere sel suları tarım arazilerinin yanı sıra köylerde çiftçilerimizin ev ve ahırlarına girerek eşya ve hayvan kayıplarına sebep olmuştur. Evini, eşyasını, hayvanını, ürününü kaybeden üreticilerin karşılaştığı bu afetin boyutu oldukça büyüktür. Yetkililerinin üreticilerimizin karşılaştıkları sıkıntıları yerinde görüp onların yanında yer almaları sevindirici olmakla birlikte kalıcı çözüm üretilmesi ve yaralarının sarılması bakımından maddi kayıplarının en kısa sürede telafi edilmesi için bu iller afet bölgesi kapsamına alınarak bütçeden gerekli kaynak aktarılmalıdır. Yaşanan afetten zarar gören üreticilerimize Allah'tan sabır ve geçmiş olsun dileklerimizi sunar, kayıpların en kısa zamanda telafi edilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz."