HABER

Sendikalar, ücretlerden yakınıyor

ANKARA (İHA) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, önceki hükümetler ile 59. Hükümet döneminde kamu görevlileri arasındaki ücret adaletsizliğinin düzeltilmek yerine gittikçe bozulduğunu ve kamuda en düşük ücretin eğitimcilere verildiğini bildirdi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı yazılı açıklamada, kamuda izlenen ücret politikalarının dengesizliğinden yakındı. Avcı, ücret adaletsizliğinin giderilmesi, diğer kurumlardaki iyileştirmelerin Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere bağlı kurumlarda çalışan personele de verilmesi gerektiğini talep ederek, MEB ve üniversitelerde çalışan personelin zor durumda bulunduğunu, diğer kurumlardaki iyileştirme miktarının aylık 300 YTL civarında olduğunu bu nedenle eğitimcilere verilecek iyileştirmenin, Kamu Personel Kanunu Taslağında öngörüldüğü gibi, 2006 yılı için aylık en az 200 YTL olması gerektiğini belirtti.

Avcı, bir kısım kamu görevlilerine sağlanan ek iyileştirmelerin, ilgili bakanların konuya duyarlılığı ve hükümet içerisindeki gücü nispetinde değişmekte olduğunu belirterek, "Nitekim Çalışma Bakanlığı'nda 350 YTL, Maliye Bakanlığı'nda 300 YTL, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda 200 YTL, Orman Genel Müdürlüğü'nde 250 YTL'den başlayan ek ödemeler verilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nda genel olarak 400 YTL'den başlayan döner sermaye payı, Başbakanlık ile düzenleyici ve denetleyici kuruluşlarda çalışan personele ödenen ikramiye ve diğer ek ödemeler ve kurum kurum değişen özel hizmet tazminatı, temsil ve makam tazminatı gibi adlar altında pek çok ek ödeme yapılmaktadır. Ücret adaletsizliklerinin artarak devam ettiği bu süreçte 59. hükümet 40+40 YTL gibi komik bir ek ödeme ile kamudaki ücret adaletsizliğini gidermek iddiasıyla kamuoyunun ve eğitim çalışanlarının karşısına hiç sıkılmadan çıkabilmektedir" dedi. Öğrenim dönemi başında yalnızca öğretmenlere ödenen 'Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği'nin tüm eğitim çalışanlarına verilmesi gerektiğini ve ek ders ücretlerinin en az 10 YTL'ye yükseltilmesinin ihtiyaç olduğunu, aksi takdirde kamu çalışanları arasındaki ücret uçurumunun eğitim çalışanları aleyhine gittikçe derinleşeceğinin altını çizen Avcı, ücret dengesizliğiyle ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Öğretmenler ve diğer eğitim çalışanları kamu görevlileri arasında en düşük ücret alan kesimdir. Ortalama ücretleri 600-750 YTL aralığındadır. Kaldı ki kamuda da işçilerin ortalama aylık ücreti 1.340 YTL iken, eğitim çalışanlarının yüzde 60'ı 700 YTL civarında ücret almaktadır. Sadece zorunlu mutfak harcamalarının 560 YTL olduğu günümüzde, eğitim çalışanları ev kirasını, su, elektirik ve telefon parasını, çocuklarının sabit harcamalarını ve ulaşım, yakacak, giyecek ve eğitim giderlerini nasıl karşılayacaktır? Yoksa Hükümet eğitim çalışanlarını gözden mi çıkarmıştır? 700 bin eğitim çalışanı için 200 YTL'lik iyileştirmenin bir yıllık maliyeti 140 milyon YTL'dir. Oysa yalnızca iç borç faizleri için tefeciye, rantiyeye ödenen günlük faiz 126 milyon YTL'dir. Öğretmenlerine 200 YTL'lik iyileştirmeyi çok gören bu mantığa isyan ediyoruz. Başta Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı olmak üzere TBMM'de üyesi bulunan tüm siyasi partileri, tüm milletvekillerini göreve çağırıyoruz. Bu haksızlığa, bu adaletsizliğe "dur" deyin. Bu haksızlığı, TBMM Genel Kurulu'nda giderin".

En Çok Aranan Haberler