ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı reformları veto etmesini eleştirerek, her şeye rağmen yapısal reformları tamamlayacaklarını vurguladı.
Yapısal reformların, geleneksel hantal yapılara alışmış olan birçok kesim tarafından rahatsızlık konusu olabileceğini ve direnç ortaya konulabileceğini dile getiren Şener, "Bu dönüşümü yapmada hükümet bazı zorluklarla karşılaşabilir. Biz bu yapısal reformları tamamlama iradesine sahibiz, hükümetiz ve iktidarız" dedi. Şener, önümüzdeki dönemde de yapısal reformları hayata geçirmeye devam edeceklerini açıkladı.
Bakan Şener, AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' dergisine ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde artık 300 milyar doları aşan, 400 milyar dolara yönelen büyük bir ekonomisi olduğunu göstereceğini kaydeden Şener, yaptıkları perspektife göre, 2020 yılında Türkiye'nin milli gelirinin 1 trilyon 250 milyar dolar olacağını bildirdi. Enflasyondaki düşüşün devam edeceğini açıklayan Şener, enflasyonun 2005-2006 ve 2007 yıllarında da düşeceğini, 2007 yılındaki enflasyon oranının ise yüzde 4 olacağını dile getirdi. "Yüzde 4'lük bir enflasyondan bahsettiğimiz an hemen karşımıza gelişmiş ekonomilerdeki düşük enflasyon oranları gelecek" diyen Bakan Şener, 2004 yılında bütçe açıklarının nominal olarak düştüğüne ve oransal olarak azaldığına dikkat çekerek, bu düşünün önümüzdeki yılda da devam edeceğini kaydetti.
Devletin borçlanmasının Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının 2007 yılında sıfır düzeyine ineceğinin altını çizen Şener, "Bunun anlamı devlet borçlanma gereği açısından Türkiye, Maastrich Kriterleri'ni 2007 yılında yakalamış olacaktır. Yüksek faizler ve kamu açıkları, ekonominin temel sorunların biridir. Artık 3 yıl sonra açıklardan, borçlanma gereğinden, ilave borçlanma ihtiyacından ve borçlanma baskısından kurtulmuş bir Türkiye ortaya çıkacaktır. Diğer taraftan kamu yükü borç stoku da sürekli olarak bu trende uygun olarak azalacak ve 2007 yılında daha önce yüzde 91 olan kamu brüt borç stokunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı yüzde 68'e inecektir. Borç stok açısından da Maastrich Kriterleri'ne uygun düzeye ineceğiz" dedi.
YAPISAL REFORM KARARLILIĞI
Şener açıklamasında üstü kapalı olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de yüklendi. Bazı yasaların köşkten veto yediğini hatırlatan Şener, "Yapısal reformlar geleneksel hantal yapılara alışmış olan birçok kesim tarafından rahatsızlık konusu olarak düşünülebilir, dirençler ortaya çıkabilir. Bu dönüşümü yapmada hükümet bazı zorluklarla karşılaşabilir; ama önemli olan dönüşümü yapma iradesini ortaya koymaktır. Biz bu yapısal reformları tamamlama iradesine sahibiz, hükümetiz ve iktidarız. Şu ana kadar bazı düzenlemeler yapılmıştır. Şimdi önümüzdeki dönemde de bazı şeyler elbette ki yapılacaktır. Bu, bürokrasiyi, bürokratik engelleri azaltmaya yönelik değişiklikler olabileceği gibi sistemin sağlıklı ve hızlı işlemesini sağlayacak nitelikteki düzenlemeler olacaktır" ifadesini kullandı.
Şener, tüm risklere karşı Türk ekonomisinin şu anda dayanıklı olduğunu vurgulayarak, geçmişte risk konusunun birçok kez gündeme geldiğini ve insanların aklına kötü şeyler takıldığını belirtti. "Türkiye artık akla kötü gelecek risklerle karşılaşacak konumda değildir, bunu aşmıştır" diyen Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye şu 2 yıllık süre içerisinde öngörülmeyen, kimsenin aklında olmayacak birtakım olumsuzluklarla karşılaşmıştır; ama bunların hiçbiri rotasına girmiş olan ekonomimizi bozmamıştır, bundan sonra da bozmayacaktır. Çünkü güvenilir bir ekonomik program uyguluyoruz."