İZMİR (CİHAN)- Sevan Nişanyan, cezaevine girmesine neden olan 60 metrekarelik taş binayı 2008 yılında Şirince köyünde yapmaya başladı. İnşaatın izinsiz olması nedeniyle çalışma mühürlendi. Ancak mühüre aldırış etmeyen Nişanyan, devam etti. İkinci kez mühürlendi ancak mühürü söken Nişanyan binayı tamamladı. Resmi mühürleri söktüğü için Selçuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Nişanyan, hapis cezasına mahkum aldı. Ceza, Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti.
Cezasını çekmek için eski eşi Müjde Tömbekici, oğulları Tavit ve Arsen ile birlikte İzmir Torbalı'daki Açık Cezaevine gelen Nişanyan, "Türkiye maalesef ufuksuz, vizyonsuz, çapsız insanlar, cüceler tarafından yönetilmektedir. Bu memlekete yazıktır. Daha iyisine layığız. Umuyoruz ki günün birinde aklı başında, vizyon sahibi olan, iyi ve doğruyu yanlıştan ayırabilen insanlar da Türkiye'de yönetimde bulunabileceklerdir.” dedi.
Cezaevine teslim olmadan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Nişanyan, "Kendisine biçilen rolü oynamayan insanın cezalandırılması gerekiyordu, bu şekilde bir yol buldular. Bu Şirince'de vaktiyle yaptıklarımızdan ötürü, söylediklerimizden ötürü, konuştuklarımızdan ve yazdıklarımızdan ötürü hakkımda düzinelerce ceza davası açıldı. Siyasi iktidarın elinde pekala bu saçmalığı düzeltme imkanı vardı, kullanmamayı tercih ettiler, kendi takdirleridir.” diye konuştu.
Hakkında çok sayıda dava açıldığını, bunların ne şekilde hesaplanması konusunda matematikçinin bile içinden zor çıkabileceği bir şey olduğunu belirten Nişanyan, ne kadar cezaevinde kalacağı sorusuna, "Bir süre içeride kalacağım anlaşılıyor.” karşılığını verdi. Çıktıktan sonra da aynı yolda yürüyeceğini kaydeden Nişanyan, "Şirince'de yaptığımız işler doğru, iyi ve memleket için örnek işlerdir. Çıkar kaygısıyla değil felsefi tutarlılık kaygısıyla yapılan işlerdir. Bu işler bir takım saçma sapan insanların hoşuna gitmiyor diye durdurulacak değildir. Yasal izinleri verirlerse yasal yola devam ederiz, vermezlerse yasa dışı olarak devam ederiz, her halukarda yola devam ederiz. Yaptıklarımdan gurur duyuyorum, doğru işler yaptığımdan eminim. Bunu da bir değer olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.
Kararı AİHM'ye taşıyıp taşımayacağı sorusuna Nişanyan, "Gereksiz olduğunu düşünüyorum, taşımak isteyenler varsa taşırlar benim yapacak daha önemli işlerim var. Ben çalışmalarıma devam edeceğim.” karşılığını verdi. Nişanyan daha sonra yakınlarıyla vedalaşıp eşyaları ve yastığını alarak cezaevine kapısına gitti. Cezaevi görevlilerinin içeride yastık olduğunu söylemesi ve 300 TL'nin üzerindeki para ile cep telefonunu içeriye sokamayacağı uyarısı üzerine Nişanyan, fazla para, cep telefonu ve yastığı yakınlarını vererek cezaevine girdi.
SİT alanında yaptığı inşaata mühürlenmesine rağmen devam eden Nişanyan hakkında, Selçuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, 2 yıl hapis cezasına mahkum olmuştu. Kararı temyiz ederek Yargıtay'a taşıyan Nişanyan'ın itirazı reddedilerek 5 yıl sonra ceza onanmıştı. 23 Aralık'ta savcılığa teslim olan Nişanyan'a cezaevine girmesi için 2 Ocak'a kadar süre tanınmıştı. CİHAN