HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sevgiliye hediye, çocuklara umut oluyor

14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günlerde maddi hediye yerine "bağış" yapmayı tercih ederek hem sevdiğinin hem de bir çocuğun yüzünü güldürmek isteyenler artıyor - UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü İnci Haseki: - "Çocuklara verdiğiniz umuttan, bir çocuğun gülücüğünden daha anlamlı hediye olabilir mi? Hediye olarak satın alınan her ürün, 150'den fazla ülkede, en çok ihtiyaç duyulan yere ulaştırılıyor. Hediye alan kişi de e-kart veya çıktı ile özel mesajını sevdiğine iletiyor" - "Bireylerin yanı sıra sosyal sorumluluğa artan oranda önem veren şirketler de müşterilerine ya da çalışanlarına maddi hediyeler yerine anlamlı hediyeler vermeyi tercih ediyor. Türkiye'den Hayat Veren Hediyeler bağışlarında 2017'de 2016 senesine göre yüzde 100'ün üzerinde, 2018'de ise önceki seneye göre yüzde 170 artış var"

İSTANBUL (AA) - ANDAÇ HONGUR - 14 Şubat Sevgililer Günü, yılbaşı, doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi özel günlerde sevdiklerine "anlamlı" hediye vermeyi tercih ederek hem sevdiğinin hem de yaptığı yardımla bir çocuğun yüzünü güldürmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü İnci Haseki, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, özel günler için sevdiklerine "anlamlı" ve "paha biçilmez" bir hediye almak isteyenlere, UNICEF'in de dünyada zor durumda ve en çok ihtiyacı olan çocuklara ulaştırdığı "gerçek anlamda hayat kurtaran ürünler"den oluşan paketler sunduğunu dile getirdi.

Sevgililer Günü'ne özel onlarca çocuğun sağlığına kavuşmasını sağlayacak "Sevgi Paketi" hazırlandığını anlatan Haseki, "Hediye olarak satın alınan her ürün, UNICEF'in hizmet verdiği 150'den fazla ülkede, en çok ihtiyaç duyulan yere ulaştırılıyor. Hediye alan kişi de e-kart veya çıktı ile özel mesajını sevdiğine iletiyor." dedi.

Haseki, "Hayat Veren Hediyeler"in, dünyada şiddete maruz kalan, hasta, aç, savaş ve felaketlerin ortasında, en muhtaç çocuklara verilen, gerçek, elle tutulur, hayat kurtarıcı, yaşamları değiştiren armağanlar olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

"İnsani krizlerdeki deneyimlerimize dayanarak, çocuklar için en büyük farkı yaratan, hayat değiştiren ürünler ön planda olmak üzere ölümcül hastalıklara karşı aşılardan tutun, insani krizlerde kritik etkisi olan tedavi edici hazır besinlere, su arıtma tabletlerinden sıtmadan koruyan cibinliklere kadar onlarca alternatif sunuyoruz.
2017'de, 77 ülkede yüz binlerce çocuk, küresel olarak bağışlanan hayat veren hediyelerden faydalandı. Örnek vermek gerekirse 230 bin 764 paket tedavi edici hazır besin, 1 milyon 384 bin 473 paket multi-vitamin mineral tozu, 891 bin 610 kızamık aşısı, 182 bin 200 çocuk felci aşısı, 280 bin 149 su temizleme tabletinin yanı sıra acil durumlarda eğitimin devamını destekleyecek çeşitli ürünler çocuklara ulaştırıldı."

- "4 çocuktan biri, çatışmalardan ya da afetlerden etkilenen ülkelerde yaşıyor"

İnsani krizlerden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunun altını çizen Haseki, "Çocuklara verdiğiniz umuttan, bir çocuğun gülücüğünden daha anlamlı bir hediye olabilir mi? Doğal felaketler ya da çatışmalar olsun, insani krizlerden en çok etkilenenler her zaman çocuklar. Günümüzde her 4 çocuktan biri, çatışmalardan ya da afetlerden etkilenen ülkelerde yaşıyor. Suriye, Yemen, Bangladeş'e sığınan Arakanlı çocuklarla ilgili kriz, Güney Sudan, Nijerya gibi ülkelerde uzun yıllardır devam eden savaşlar var. " diye konuştu.

Haseki, dünyada savaş ve felaketlerin hiç olmayan yoğunlukta artmasıyla ve dijital mecraların etkisiyle hem Türkiye'de hem de dünyada "özel hediye"lerin tercih edilmesinde sevindirici bir artış olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bireylerin yanı sıra sosyal sorumluluğa artan oranda önem veren şirketler de müşterilerine ya da çalışanlarına maddi hediyeler yerine anlamlı hediyeler vermeyi tercih ediyor. Türkiye'den Hayat Veren Hediyeler bağışlarında 2017'de 2016 senesine göre yüzde 100'ün üzerinde, 2018'de ise önceki seneye göre yüzde 170 artış var. Ancak çocukların ihtiyaçları o kadar büyük ki, bağışlar ne kadar artsa da çocukların hayatlarını değiştirmek için bu düzey yeterli değil. Sosyal sorumluluk bilincinin ve sivil toplum farkındalığının daha yaygın olduğu gelişmiş ülkelerde bağış rakamları çok daha büyük. Türkiye'de yardımseverlik bilinci yüksek ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili farkındalık artıyor. İlk 5 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana."

- "Şimdiye kadar daha daha anlamlı bir hediye almadım"

Hediyelerini alanların "Şimdiye kadar daha daha anlamlı bir hediye almadım." diyerek sosyal medyadan sertifikalarını paylaştığını aktaran Haseki, ünlü destekçilerin hayran gruplarının UNICEF ile iletişime geçip kampanyalar düzenleyerek sevdikleri ünlüye doğum günü hediyesi olarak "Hayat Veren Hediyeler" almayı tercih ettiğini söyledi.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü İnci Haseki, 2019'un Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından imzalanmasının 30'uncu yılı olduğunu hatırlatarak, "Buna rağmen dünya çapında milyonlarca çocuk en temel haklarından yoksun. Türkiye'de yardımseverlik bilincimiz güçlü, bunu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapma kültürü de yaygınlaşıyor. Hediye düşünürken bağış alternatifinin seçilmesi, çocuklarımızın ve dünyanın geleceği için çok çok değerli." dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler