HABER

Sezer: 'Tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız'

İstanbul - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Yabancı sermaye için önemli bir çekim merkezi haline gelen Türkiye, tüm İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerle bu konudaki tecrübe ve birikimlerini paylaşmaya hazırdır" dedi.

İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanlığı görevini de yürüten Sezer, "22. İSEDAK Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıya katılan ülke temsilcilerini Türkiye'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bu yılki toplantının, başkanlığını yapacağı son İSEDAK toplantısı olduğunu ifade eden Sezer, 2005 yılında yüzde 4.9 oranında büyüyen dünya ekonomisinin 2006 yılında da yüzde 5.1 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini dile getirerek, 2005 yılında yüzde 7.4 oranında artan dünya ticaretinde 2006 yılında yüzde 8.9'luk bir artış beklendiğini kaydetti.

Sezer, "İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkeler, dünya ekonomisindeki genişlemeden önemli ölçüde yararlanmışlardır. İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin dünya ekonomisi içindeki payı 2001'de yüzde 4.6 iken, 2004 yılında yüzde 5'i aşmıştır. Bu artışın önümüzdeki dönemde de süreceği tahmin edilmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, bu olumlu gelişmelere rağmen dış borç sarmalı, uluslararası gerginlikler, güvenlik sorunları, ani mali krizler ve gelişmiş ülkelerin dünya ticaretinde haksız rekabete yol açan uygulamalarının, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin ekonomi alanındaki çabalarına engel olduğunu dile getirdi.

Sezer, İSEDAK'ın bu toplantısında, ülkeler arasında ekonomi ve ticaret işbirliğine katkıda bulunacak İslam Konferansı Örgütü ekonomik işbirliği 10 yıllık eylem programı, tercihli ticaret sistemi, fakirliğin giderilmesi için kapasite geliştirilmesi, ticaretin artırılmasına yönelik önlemler ve Dünya Ticaret Örgütü'ne ilişkin gelişmelerin görüşüleceğini ifade etti. "Serbest ticaret düzenlemeleriyle ekonomik kalkınma ve gönenç arasında doğrudan bir bağlantı olduğu kabul edilmektedir" diyen Sezer, dünya ticaretinin serbestleştirilmesinde önemli bir yeri olan Dünya Ticaret Örgütü'nün üye sayısının 150'ye ulaştığını belirterek, 57 İslam Konferansı Örgütü üyesinden
39'unun Dünya Ticaret Örgütü üyesi olduğunu, 12 İslam Konferansı Örgütü üyesinin de üyelik sürecinde bulunduğunu söyledi.

Bu toplantıda yatırımların ve ticaretin kolaylaştırılması için kapasite geliştirilmesi konusunda bakanlar düzeyinde görüş alışverişi gerçekleştirileceğini belirten Sezer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya üzerinde sınır-aşan toplam sermaye akışının, 2004 yılında yaklaşık 6 trilyon dolara ulaştığı tahmin edilmektedir. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında da 2000 yılındaki 1 trilyon 400 milyar dolarlık rekordan sonra ciddi düşüşler yaşanmakla birlikte, 2005 yılında dünyadaki toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımı yeniden 900 milyar doları aşmıştır. Uluslararası ticaret de artmaya devam etmektedir. Ticaret, günümüzde toplam dünya üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu oluştururken, bu oranın 2020'de yüzde 50'ye ulaşacağı tahmin edilmektedir."

Etkin ticaret düzenlemelerinin, hem düzenli yatırımları geliştirdiğini, hem de yatırımlar için önemli bir kaynak birikimine imkan verdiğini kaydeden Sezer, birbiriyle doğrudan bağlantılı olan ticaret ve yatırımların kolaylaştırılması konusunda yapılacak görüş alışverişinin, ülkelerdeki tasarrufların etkin yatırımlara dönüştürülmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ülkelere daha çok doğrudan yabancı sermaye akışının sağlanması için kapasite oluşturulmasına katkı sağlayacağını bildirdi. Sezer, "Yabancı sermaye için önemli bir çekim merkezi haline gelen Türkiye, tüm İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerle bu konudaki tecrübe ve birikimlerini paylaşmaya hazırdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler