HABER

Sezer'den kısmi veto

Ankara - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5521 sayılı "Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu"nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için, TBMM'ye geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer tarafından yayımlanması uygun bulunmayan, "Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu", 3, 4, 9, 11, 13, 15, 22, 26, 30, 33, geçici 1. ve 41.maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için, TBMM Başkanlığı'na iade edildi.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ANAYASAYA AYKIRI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasal sistemin, TBMM'ye bağlı, "idare'nin eylem, işlem, tutum ve davranışlarını inceleyip, araştıran bir kurum oluşturulmasına olur vermediğini" belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer, 5521 sayılı "Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu"nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye gönderdiği iade gerekçesinde, Anayasa'ya göre, egemenliği Türk ulusu adına kullanacak üç erkin, yasama, yürütme ve yargı olduğunu, bu erklerden her birinin ulus egemenliğini kendi görev alanı ile sınırlı biçimde kullanacaklarını vurguladı. Sezer, Anayasa'nın 7, 8 ve 9. maddelerinde yasama, yürütme ve yargı organlarının görev ve yetki
alanının net olarak belirlendiğine işaret etti.

Sezer, Anayasa koyucunun, erklerin, özellikle yasama ve yürütme erklerinin, Anayasa'da yer verilen işbirliği ve denetime ilişkin kurallar dışında, görev ve yetki yönünden kesin ayrılıklarını benimsediğini vurguladı.

Anayasa'nın "Yargı" bölümünde bulunan 125. maddesinde, "idare"nin her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine bağlı tutulduğuna dikkati çeken Sezer, "İdarenin eylem ve işlemlerinin yargısal denetim dışında incelenip araştırılması, ancak yürütmenin kendi içinde oluşturacağı denetim kurum ya da birimleriyle
olanaklıdır" dedi. Sezer, 5521 sayılı yasanın 3, 4, 11, 13, 15, 22, 30, 33, geçici 1 ve 41. maddelerinin erkler ayrılığı ilkesi ile anayasal sisteme uygun düşmediğini kaydetti.

5521 sayılı Yasa'nın 9. maddesinin birinci fıkrasına göre, "idare"nin her türlü eylem ve işlemi ile tutum ve davranışına ilişkin yakınmaların, kurumun görev alanına girdiğini belirten Sezer, Anayasa incelendiğinde, merkezi yönetim ve yerinden yönetim örgütlerinden oluşan "idare"nin yürütme erki içinde, onun siyasal olmayan, kamu görevinin yürütülmesi için örgütlenen bölümünü oluşturduğunun görüldüğünü dile getirdi. Sezer, dolayısıyla, yasama ve yargı erklerinin işlem, eylem ve etkinliklerinin, hem "idare" kapsamında olmadığından, hem de anayasal sistem izin vermediğinden kurumun görev kapsamına girmediğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler