DSÖ'nün tütün kullanımı ve kontrolüyle ilgili yeni raporunda, dünya nüfusunun yüzde 95'ine yakınının sigara yasağıyla ilgili yasalarla korunmadığı da vurgulandı.
DSÖ, pasif içiciliğin her yıl 600 bin civarında kişinin ölümüne yol açtığını da bildirdi.
Raporda, ülkelerin sigaraya karşı oluşturduğu çeşitli stratejiler; insanları sigaradan korumak, tütün ürünleri reklamlarına yasaklar koymak ve tütün ürünlerinin vergilerini artırmak olarak sıralandı.
DSÖ'nün Tütünsüz Girişim programının direktörü Douglas Bettcher da "insanların, sigaranın sağlığa zararlı olduğu uyarısından daha fazlasına gereksinim duyduğunu" söyleyerek, insanların, hükümetlerinin, bu konudaki DSÖ Çerçeve Sözleşmesini uygulamaya ihtiyacı olduğunu belirtti.
Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 2003 yılında 170 kadar ülke tarafından onaylanmıştı. Sözleşme, teorik olarak ülkelere, tütün ürünleri kullanımını azaltmak için önlemler alması yükümlülüğü getiriyor, ancak sözleşmede bunu yapmayan ülkelere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin açıklık bulunmuyor.
Tütün kullanımı, engellenebilir ölüm nedenlerinin başında geliyor. DSÖ'ye göre, ülkeler esaslı önlemler almazsa, çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 2030 yılına kadar her yıl sigaradan ölenlerin sayısı 8 milyona kadar çıkacak.
AA