ANKARA (İHA) - Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazmi Bilir, günde bir paket sigara içen kişinin, 20 yıl boyunca 22 bin YTL, yani 15 bin dolar para harcadığını bildirdi.
Bilir, sigara kullanımıyla çeşitli sağlık sorunları arasında önemli ilişkilerin bulunduğunu belirterek, "Araştırmalar, sigara içen 3 kişiden 2'sinin, sigaraya bağlı nedenlerden dolayı erken öldüğünü ortaya koymaktadır. Sigara içenler, sigara içmeyen kişilere göre ortalama 12 yıl daha erken hayatını kaybetmektedir. Ayrıca çeşitli sağlık sorunları yüzünden, sigara için kişilerin yaşam kalitesi de sigara içmeyenlere göre daha düşük olmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Bilir, İş Güvenliği ve Sağlığı Genel Müdürlüğü web sitesindeki makalesinde, sigaranın insan sağlığı üzerine çeşitli yönlerden zararlı etkileri olduğunu hatırlatarak, bunlar arasında çok sık görülen ve öldürücü olan akciğer kanserinin yer aldığını kaydetti. Bilir, akciğer kanserinden başka kalp-damar hastalıkları, kronik bronşit ve amfizem türü solunum hastalıklarının da sık görülen önemli sorunlar olduğunu ifade etti.
Sigara kullanımının zararları arasında, sağlık sakıncalarına ek olarak ekonomik kayıpların da eklenmesi gerektiğini anlatan Bilir, şunları kaydetti:
"Sigara içenler, sigara satın almak için her gün azar azar olmak üzere, zaman içinde oldukça büyük miktarda para harcamaktadır. 1 paket sigara fiyatının ortalama 3 YTL (2 dolar) olduğu düşünüldüğünde, günde bir paket sigara için bir kişi ayda 90 YTL (60 dolar), yılda bin 100 YTL (720 dolar) para harcamaktadır. 20 yıl boyunca sigara için 1 kişi, toplam olarak 22 bin YTL (15 bin dolar) para harcamış olmaktadır. İnsanlar yiyecek maddeleri almak için veya eğitim, giyim, gezi, eğlence gibi çeşitli amaçlarla para harcayabilirler. Bu harcamalar insanların yaşamı ve gelişmeleri açısından gereklidir. Ancak sigara satın almak için yapılan harcamanın insanı geliştirici bir yanı olmadığı gibi, sigara kullanımı da çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Sigara kullanımının yol açtığı bu sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için yapılan harcamalar da dikkate alındığında, sigara yüzünden meydana gelen ekonomik kayıpların boyutu daha da artmaktadır. Hem sağlık sorunları hem de ekonomik kayıplar dikkate alındığında sigara kullanımından vazgeçilmesi gereği karşımıza çıkmaktadır. Sigara kullanımının önüne geçme çabaları hem bireyler düzeyinde hem de toplumsal düzeyde yapılmalıdır. Bireyler olarak sigara içmemek sağlıklı davranıştır. Bu bakımdan sigara alışkanlığını hiç edinmemek en doğru yaklaşımdır. Ancak sigara içmekte olan kişiler açısından da sigarayı bırakmak mümkündür. Sigara alışkanlığından vazgeçmek kimi zaman güç olabilir ama önemli olan nokta, sigara içmenin 'bırakılabilir' bir davranış olduğudur. Bu konuda gerekirse profesyonel destek de alınabilir. Sigara alışkanlığından vazgeçmek isteyenlerin yararlanması için geliştirilmiş çeşitli sigara bırakma yöntemleri vardır."
Prof. Dr. Bilir, toplumsal düzeyde yapılacak çalışmalar arasında, eğitimin en önemli konular arasında yer aldığını belirterek, her yaştaki kişilere ve özellikle gençlere yönelik olarak, sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri ve sigara kullanımının yol açtığı ekonomik kayıplar konusunda eğitimlerin yapılması gerektiğini savundu. Bu eğitimlerin okulların eğitim programları içinde yer alabileceğini, bu amaçla eğitici konferanslar ve bilimsel toplantılar düzenlenebileceğini, medya kuruluşları aracılığıyla toplum eğitimi yapılabileceğini bildirdi.