HABER

Sigarayı bıraktıran aşı yolda

Yeni geliştirilen aşı, farelerin beynine giden nikotini engelledi.

ANKARA (A.A) - ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, sigara tiryakileri nikotin aşısı sayesinde sigarayı bırakabilecek.

Sonuçları "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sigara tiryakileri gelecekti nikotin aşısı sayesinde alışkanlıklarından zevk alamayarak nikotine karşı bağışıklık geliştirmiş olacaklar.

BBC'nin ve New Scientist'in haberine göre, araştırmacıların geliştirdiği aşı, vücudu, nikotine saldıracak antikorla doldurdu.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, nikotin aşısı yapılan hayvanlarda beyinde nikotin seviyelerinin neredeyse yüzde 85 oranında azaldığı gözlemlendi.

Aşının insanlar üzerinde denenebileceği, ancak bunun zaman alacağı belirtilirken, araştırma ekibinin lideri Prof. Ronald Crystal aşının insanlar üzerinde faydalı olabileceğini söyledi.

Crystal, gelecekte aşının insanlar üzerinde uygulanması halinde, "tiryakilerin sigaraya tekrar başlarlarsa, aşıdan dolayı bundan zevk alamayacaklarını, bunun da alışkanlıklarından kurtulmalarını yardım edeceği"ni kaydetti.

Weill Cornell Tıp Fakültesi'nden bilimadamlarının geliştirdiği aşının, mevcut yöntemlerden farklı bir yaklaşımla daha fazla ümit verici olduğunu söyledikleri gen-terapisi aşısı olduğu vurgulandı.

Bilimadamları bu çerçevede fareden, nikotine karşı en güçlü antikoru seçti ve bu antikoru üreten geni ayırdı. Daha sonra bu gen, gen terapisinde yaygın biçimde kullanılan taşıyıcı adeno-ilişkili virüse (AAV) yerleştirildi.

Geni taşıyan virüs, nikotin bağımlısı farelere enjekte edildi, farelerin akciğerleri virüsü aldı, antikorlar yapmaya başladı ve bu antikorları kana pompaladı.

Araştırmacılar, sözkonusu farelere iki sigarada bulunan oranda nikotin enjekte ederken, antikorlar, nikotini beyne ulaşmadan önce neredeyse yüzde 85 oranında engelledi.

En Çok Aranan Haberler