HABER

Siğili önemseyin

Siğili önemseyin

TRABZON (İHA) - Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Özcan Memiş, siğilin vücudun çeşitli bölgelerinde çıkabileceğini belirterek, önemsenmemesi halinde hastalığın riskli sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Viral kökenli bulaşıcı bir hastalık olan ve tıp dilinde 'Papilloma virus' diye adlandırılan siğilin, virüsü taşıyan kişilerle temasla deriden deriye bulaşabildiğini kaydeden Dr. Memiş, "Bu nedenle de siğil taşıyan kişiler bunu diğer aile bireylerine, arkadaşlarına bulaştırabilirler. El sıkışma, öpüşme, dokunma, aynı havluyu kullanmayla da bu virüs başkalarına aktarılabilir. Çoğu zaman yüz, göğüs ve boyunda kahverengi düz lekeler şeklinde görülüp, tanınması ve hasta tarafından siğil olduğunun anlaşılması zor olabilir. Bu kahverengi, sarı lekeler çoğalarak tüm yüze, göğse ve hatta karın bölgesine dek yayılır. Bazen uzun yıllar fark edilmeyebilirler, bu da sayılarının artmasına neden olabilir. Elde ve ayakta ise daha kabarık üstü tırtıklı deri kabalaşmaları olarak görülür" dedi.

Her 100 kişiden 10'unda bu cilt sorunuyla karşılaşıldığını kaydeden Dr. Özcan Memiş, "Her yaşta sıkça rastlanan siğiller, viral kökenli olduğu için herhangi bir tedavi yapılmadığı sürece artabilir ve büyüyebilir. Ayrıca genital bölgede de siğillere rastlanılmaktadır. Bunlar genellikle seksüel temasla bulaşır" diye konuştu.
Dr. Özcan Memiş, vücutta çıkan siğillerle kesinlikle oynanması, koparılmaması ve "geçer" düşüncesiyle tedavisinin geciktirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Özellikle ayak tabanındaki siğiller nasırla karıştırılabilir ancak nasır çoğalma eğiliminde değildir. Yan yana siğiller birleşerek 'mozaik form' dediğimiz geniş siğil alanları oluştuturulabir ve yürümekte ağrı yaratabilir. Periungual tırnak etrafı siğiller ise özellikle ya tırnak yeme alışkanlığı olanlarda ya da manikur yaptıranlarda sıkça oluşabilir ve tırnak yatağının altına yayılarak tedavileri zorlaşabilir. Genital bölgede ise özellikle penis etrafında, labiumların çevresinde minik kabarcıklar şeklindedir. Bu tür siğiller genelde cinsel ilişkiyle bulaşır" şeklinde konuştu.

Siğil tedavisinde kullanılan krem ve jel türündeki ürünlerin genellikle az sayıdaki virüslerin tedavisinde uygulandığını ifade eden Dr. Memiş, "Elektrokoter ile yakma siğil için en yaygın ve güvenilir yöntemlerden biridir. Siğil tedavi edildikten sonra da hastanın iyileşmesi bir süre izlenir. Doğru teşhis ve doğru tedavi problemin çözülmesinde ve bulaştırıcılığın engellenmesinde önemlidir. Ancak bazı vatandaşlarımız bu siğilleri kendileri yakmaya kalkışmakta ve hijyenik olmayan ortamlarda kendi tedavi yöntemlerini uygulamaya çalışmaktadır. Kesinlikle siğil tedavisi ehil ellerde yapılmalıdır. Aksi halde istenmeyen sorunlarla karşılaşılabilinir" uyarısında bulundu.

En Çok Aranan Haberler