ANKARA - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'nin, 3 Ekim itibarıyla AB ile müzakerelere başlayacağını, ancak müzakerelerle birlikte, zaman zaman, bir kısım sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, yaptığı açıklamada, bürokrasinin yarattığı formaliteleri ve zaman kaybını ortadan kaldırmak için bir düzenleme yapmak istediklerini söyledi.
Özellikle yerli-yabancı yatırımcıların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla ilgili kargaşa yaşandığına işaret eden Çiçek, "Artık bundan sonra işyeri açmak isteyen insan, 6 ay 1 sene dolaşmayacak, 52, 63, 45 tane evrak değil, mümkün olduğu kadar birkaç evrakı geçmeyecek, süreye bağlı işlemler açısından süreler uzun, ucu açık olmayacak, 7-15 gün veya daha kısa sürede bunların sonlandırılması yönünde çok önemli bir çalışmadır" dedi.
AB Zirvesi'ne de değinen Çiçek, zirvenin AB'nin geleceğiyle ilgili bazı tereddütleri ve tartışmaları beraberinde getirdiğini kaydetti.
Bütçe Taslağı üzerinde görüş ayrılığı yaşandığını anımsatan Çiçek, şöyle konuştu:
"Bu zirve esas itibarıyla doğrudan Türkiye ilgili değil. Ancak tabiatıyla 3 Ekim müzakereleri yapılırken bir kısım spekülasyonlar da içeriden ve dışardan yapılıyor.
Zirve sonucuna göre, 17 Aralık kararlarına bağlı oldukları ve alınan tüm kararların uygulanmaya başlanacağı da bu bildiride açıkça vurgulandı. Bunun sonucu şudur ki; Türkiye 3 Ekim tarihi itibarıyla müzakerelere başlayacaktır. Ancak, şunu da kabul etmemiz gerekir ki bu müzakerelerle birlikte, zaman zaman, bir kısım sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Türkiye, müzakerelere, görevlerini yapmış, taahhütlerini yerine getirmiş, soğukkanlı ve kendisinden emin olarak başlayacaktır ve herkesin bilmesi gerekir ki Türkiye'nin hedefi tam üyeliktir."
Çiçek daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, türban konusundaki Anayasa değişikliği önerisine hükümetin yaklaşımının sorulması üzerine Çiçek, bu sorunun muhatabının Hükümet olmadığını söyledi.
Çiçek, "Böyle bir görüşü varsa, parti ve parlamentoyla alakalıdır" dedi.
Çiçek, "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Dünya Bankası'na gizli bir mektup yazdığı ve burada 29 bin kamu işçisinin işten çıkarılacağının" belirtildiğine ilişkin haberlere işaret edilerek, hükümet gündeminde işçi çıkarma olup olmadığının sorulması üzerine şöyle konuşut:
"Hayır yok. Tam tersi. Bir kısım özelleştirmeler nedeniyle bu tür spekülasyonlar yapılıyor. Seydişehir ile ilgili olarak, bazı özelleştirmelerle ilgili olarak şunu söyledik; yasal olarak emeklilik hakkını dolduranlar dışındakiler için işten çıkarılma söz konusu değil. Tam tersi, yeni iş sahaları açma, istihdamı artırmada önemli adımlar atmaya çalışıyoruz. Gündemimizde kimsenin ekmeği ile oynamak gibi bir düşüncemiz yok. Bunların hepsi gayri resmi beyanlar ve spekülasyonlardır.'