HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek 2009'da kamu finans dengelerinde bozulma olacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "2009 yılında kamu finans dengelerinde bozulma olacak. Çünkü biz, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarını sınırlamak için destek veriyoruz. Bir yandan gelirimiz azalıyor bir yandan harcamalarımızı artırıyoruz' dedi.

Faiz oranlarının 1993-1994 yıllarında ve 2000-2001 yıllarında 4 kat arttığını hatırlatan Şimşek, şu anda Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu ve iyi idare edildiğini, bugün faizlerin yüzde 14-15 arasında olduğunu vurguladı.Bakan Şimşek, Türkiye'de kurun yükselmesine rağmen enflasyonun bugün yüzde 7,7 olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, "2001'de bu reformları yapanlardan da Allah razı olsun, cesaretli şekilde, zorunlu şekilde o reformu da yaptılar. IMF'ten alınan paralarlar, Merkez Bankasından alınan borçlarla bankaların sermayeleri güçlendirildi. Orada güzel bir adımdı. Ama ondan sonra bankalar zapturapt altında tutuldu. Bankalar ekonomi büyüdüğü için kar etmeye başladı. Sermayeleri de kara dayanıyor, kredi verme imkanları da onunla ilişkili" dedi.

İş adamlarının kredi mekanizmasının çalışmadığı yönündeki eleştirilerini yanıtlayan Şimşek, 2008 yılının tamamında krediler yıllık bazda yüzde 29 arttığını, ama yılın son çeyreğinde başlayarak kredilerde durulma olduğunu ifade etti. Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi bankalarımızı rahatlatacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Çünkü bu dönemde aslında durumu iyi olanlar kredi istemiyor, KOBİ'ler de kredi istiyor, ama bankalar bunlara korktukları için vermiyorlar. Onun için biz çok ince eleyip, sık dokuyoruz."

Türkiye'de hane halkının borcunun da düşük olduğunu, faizler düştükçe hane halkının üzerindeki yükün ineceğini anlatan Şimşek, "Hane halkının döviz borcu yok denecek kadar az. Döviz borcu 2,7 milyar dolar, ama bankalardaki döviz varlığı 60 milyar dolar civarında. Bu, son döviz hareketlerinden hane halkının kötü etkilenmediği demek" diye konuştu.

Reel sektör açısından durumu değerlendiren Şimşek, burada en büyük sıkıntının dış borç olduğunu söyledi.

Şimşek, devletin durumunu anlatırken, Türkiye'nin son yıllarda evini ciddi şekilde düzene koyduğunu, borçlarını ve açıklarını azalttığını ifadeetti.

Türkiye'de Aralık 2007 ile Aralık 2008 arasında çalışma çağına giren 764 kişi olduğunu, ama TÜİK'e göre işgücü piyasasına girenin çok fazla olduğunu anlatan Şimşek, Eskişehir'de yaptığı konuşmada, işsizlik oranındaki hızlı artışın daha önce iş aramayanların iş gücü piyasasına girmesinden kaynaklandığını ifade ettiğini hatırlattı.

Aralık 2007'de ev işleriyle meşgul kesimin sayısı 12 milyon 494 bin iken Aralık 2008'de 11 milyon 785 bine düştüğüne işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Ev işleriyle meşgul olan 709 bin kişi işgücü piyasasına gelmiş. Bir tane gazetemiz benim ifade etmememe rağmen (Bakan, işsizlikteki artıştan kadınları sorumlu tuttu) dedi. Böyle bir şey olur mu? Ben bir profesyonel bir insanım, bakanım. Ben istatistiki bir tespit yapıyorum, yüzde 100 doğru bir şey söylüyorum. Eğer işgücüne katılım oranı artmasaydı bugün işsizlik oranı yüzde 10,8 olacaktı."

Şimşek, "Türkiye güçlü ve bundan da inşallah güçlü çıkacak. Yeter ki sağduyulu hareket edelim" dedi.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler