Ankara (AA) - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısında, bazı bakanlık ve kurumların bütçesinden 3 milyar 61 milyon 932 bin YTL kesinti yapıldığını bildirdi.
Genel Kurulda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın, "Ödenek devir ve iptallerini" düzenleyen maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin muhalefet milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.
Şimşek, kesinti yapılan kalemleri şöyle açıkladı:
"Diğer mal ve hizmet alım giderlerinden yüzde 10 kesinti yaptık. Bu kesinti yaklaşık olarak 705,3 milyon YTL, yatırım harcamalarından ise 1,8 milyar YTL'lik bir kesinti yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğünden 485,5 milyon, DSİ'den 761,7 milyon, Milli Eğitim Bakanığı yatırımlarından 248,2 milyon, DLH'dan 138 milyon, sağlık yatırımlarından 132,6 milyon, adalet yatırımlarından 41,8 milyon YTL kestik. Tarım destekleme ödeneklerinden de yaklaşık yüzde 10'luk bir kesinti yaptık, bu da 548,7 milyon YTL'ye denk geliyor. Bütün bu aldığımız önlemlerin toplamı, yaklaşık olarak 3 milyar 61 milyon 932 bin YTL'ye denk geliyor."
Bakan Şimşek, "IMF hiçbir şekilde bize (Şu şu kalemlerden, şu şu kesintiyi yapacaksınız) diye bir şey dikte edemez. Onlar şunu söyler; (Bizim sizinle program yapmamız için şu ölçekte bir tedbir lazım) der. Bu her zaman olan bir şeydir" dedi.
Şimşek, küresel krizin 12 Eylül'den bu yana devleştiğini, Türkiye'nin IMF ile program yapan tek ülke olmadığını dile getirerek, "Bakın bugüne kadar Macaristan, Ukrayna, İzlanda, Pakistan, Kırgızistan ve benzeri bir çok ülke, 12 Eylül'den bu yana program yapmışlar" dedi. IMF ile programı, ülkenin menfaatine göre yaptıklarını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin açık bir ekonomi olduğunu ve tasarruf açığının bulunduğunukaydetti.
Türkiye'nin 2009 yılına ilişkin dış finansman kaygılarını gidermesi durumunda, ekonomideki küresel krizin yansımalarını sınırlayacağını ifade eden Şimşek, "Muhtemelen istihdamdaki azalışı sınırlar, ama hiç bir ülke -buna Türkiye'de dahildir- bu krizin etkilerine bağışık değildir. Eğer ihracat azalıyorsa, talep dışarıda daralıyorsa, üretim de istihdam da azalır. Bütün mesele, bunun sınırlı bir halde Türkiye'ye yansımasını sağlamaktır" diye konuştu.