SİNOP (İHA) - Dört köşeli karpuz ve renkli havuçlardan sonra, Sinop'ta boyu yarım metreyi aşan çekirdeksiz salatalıklar üretildi. Amerikan salatalığı denilen ilginç salatalık türü, görenleri hem şaşırtıyor hem de boyu ve lezzetiyle kendine hayran bırakıyor.
Sinop Ziraat Odası Başkanı ve emekli Ziraat Teknisyeni İlyas Çolak tarafından serada ve açıkta üretilmeye başlanan, 10 metre ağaç boyu olan salatalık türü, 250 gün yani 8 ay yaşayabiliyor. Ayrıca, bir kökten yılda en az 15 kilogram ürün alınabiliyor. Türün yaygınlaşmasıyla birlikte kiloyla satılan küçük salatalıklar yerine tezgahlarda tane ile satılan ve bir tanesi bir aileye yetecek olan metrelik salatalıkların tercih edileceği ileri sürülüyor.
Konuyla ilgili bilgi veren İlyas Çolak, Amerikan yerlisi denilen bu salatalık türünün 250 gün gibi bir yaşama süresinin olduğunu söyledi. Çolak, "Bu salatalık türü, mayıs ayında dikildiği zaman, aralık ayının sonuna kadar hayatiyeti sürüyor. Meyveler 70 santime kadar ulaşıyor. Ancak bu meyveleri boyları 40-50 santimetreye ulaştığı zaman hasat etmek gerekiyor. 70 santimetrede tohum alınabiliyor. Salatalık türünü isteyen kapalı mekan yani seralarda, isteyen de açıkta yetiştirebiliyor. Yerli salatalıklarda su eksikliği yani acılıklar oluşurken, bu türde böyle bir acılık oluşmadığı belirtiliyor. Ayrıca yine yerli tür salatalıklarda mantar türü hastalıklara karşı ilaç kullanmak gerekirken, 5-6 yıllık tecrübeme göre bu türümüzde ilaç kullanmak gerekmiyor. Türün gövde boyu 10 metreyi aşıyor. Bir ağaçtan 15 kilogram ürün almak mümkün. Yani 3 nüfuslu bir aile için 3 adet dikildiği zaman bu aileye yıl boyunca meyve yeterli geliyor. Tabi bu salatalık türünün, dediğim şartlarda ve iyi yetişebilmesi için bol su ve yanmış hayvan gübresi vermek gerekir. Bir türden tohum alındığı zaman, bir sonraki yıl o tür dejenere olur. Bu türde bu mümkün değil. Aynı tohumun devamı dejenere olmadan aynı ürünü veriyor. Lezzet konusunda diğer salatalıklardan üstünlüğü var" dedi.