HABER

Şırnak'a üniversite talebi

ŞIRNAK (İHA) - Bakanlar Kurulu tarafından meclise gönderilen 15 ile yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısına yönelik, Şırnak ili ve bölgeden hiçbir ilin bulunmamasına tepki gösteren KESK Platformu, tasarının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu duyurdu.

Bakanlar Kurulu tarafından meclise gönderilen 15 ile yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısında bölgeden hiçbir ilin bulunmaması tepki ile karşılandı. KESK Platformu tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen yazıda, ağırlıklı olarak Karadeniz ve Orta Anadolu illerini kapsayan 15 ile yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısının eşitlik ilkesine aykırı olduğu öne sürüldü. Şırnak'a da üniversite kurulacak şekilde kanunun genişletilmesi talebinde bulunulan açıklamada, "Bakanlar Kurulu tarafından meclise gönderilen 15 ile yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısında, Şırnak İli ve bölgemizden hiçbir ilin bulunmadığı görülmektedir. Daha çok Karadeniz ve Orta Anadolu illerini kapsayan bu kanunu tasarısı, eşitlik ilkesine aykırıdır. Yıllardır geri bırakılmışlığın faturasını her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ödeyen ilimizin, Başbakan'ın bölgemizin geçmişte devlet tarafından geri bırakılmak gibi bir hataya maruz bırakıldığını itiraf ederek açıklaması ve bunu gidereceklerinin mesajını vermesinin ardından, bu kanun kapsamında yer almaması ve hatta bundan sonra kurulacağı açıklanan 10 yeni üniversite içerisinde de yer bulamaması, verilen sözlerin anlamsızlığına işaret etmektedir. Bizde de hükümetin sözleri vaatlerinin güvensizliği izlenimini doğurmaktadır" denildi.

Bölgeden bundan sonra eğer kurulacaksa, 10 yeni üniversite arasında sadece Siirt İli'nin mevcut olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu da Sayın Başbakan'ın bu ile olan diyet borcudur. Bizde de üniversite kurulması için Başbakan mı seçilmesi gerekmektedir? Üniversite kurulacak iller arasında en yakın üniversite bulunan ile 284 kilometre uzaklıkta olan il var mıdır? Bunların içinde okuma yazma oranının en az olduğu, kişi başına yıllık gayri safi gelirin 700 dolar düzeyinde bulunduğu, kamusal ve özel alanda ciddi anlamda hiçbir üretim tesisinin bulunmadığı, nüfus artış hızının yüzde 3.8 dolayında bulunduğu, çocuk ölümlerinin fazla olduğu, kamu ve özel teşebbüslerin bilimsellikten uzak bir şekilde örgütlendiği, sosyal ve kültürel örgütlenmenin ve etkinliklerin bulunmadığı, sağlık ve eğitim birimlerinin çok yetersiz olduğu, çevre doğa tahribatının gün ve gün arttığı, yeraltı kaynaklarının rantabl kullanılamadığı, sivil toplum örgütlenmelerinin zayıf olduğu bir il var mıdır? Üniversitenin, ilimizde yaşanan bu geri kalmışlığa katkı sunacağı inancındayız. Öğretmen ve alt yapı eksikliğiyle orta öğretimden yoksun bırakılan ilimiz, yüksek öğretimden de bu vesileyle iyice yoksun bırakılacaktır. Talebimiz; bu olumsuz tabloyu düzeltmek için Şırnak'a da bir üniversite kurulacak şekilde kanunun genişletilmesidir" ifadesine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler