HABER

Siyaset kadınların hayatında son sırada

Ankara (AA)- Kadınların siyasal katılım çekincelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan anket, siyasetin kadınların hayatlarında önem verdikleri şeyler arasında en son sırada yer aldığını ortaya koyuyor.

Katılımcıların büyük çoğunluğu "siyaset erkek işidir" ve "kadının yeri evidir" yargılarının da kadınların siyasette yer almasını engellediğine inanıyor. Gönülbirliği Kültür ve Yardımlaşma Derneğince, kadınların siyasal katılım çekincelerinin nedenlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla yürütülen "Zamanı Geldi Projesi" kapsamında bir anket çalışması düzenlendi. Sosyolog Doç. Dr. Necmettin Özerkmen başkanlığındaki bir ekip, Ankara'da yaklaşık 500 kadınla yüz yüze görüşmeler yaparak ilginç sonuçlara ulaştı.

Ankete katılan kadınların dörtte üçü siyasetle ilgilenmediklerini belirtirken, bir siyasi partiye üye olanların oranı yüzde 6, bir siyasi partinin sempatizanı olanların oranı ise yüzde 17.4 olarak belirlendi. Bir siyasi partiye üye olan kadınlar ise genellikle merkez kitle partilerini tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 53.8'inin siyasetle ilgisi ise gazete ve TV haberleriyle sınırlı. Sonuçlara göre, kadınların hayatlarında önem verdikleri şeyler arasında siyaset son sırada yer alıyor. Katılımcıların yüzde 72.1'i için iyi bir anne ve eş olmak, hayatlarındaki en önemli olgu, bunu sırasıyla mesleki ve sosyal faaliyetler izliyor.

Ankete katılan kadınların dörtte üçünün aklına siyaset denilince negatif çağrışımlar geliyor. Katılımcıların yüzde 28'i siyaset denilince akla gelen ilk şeyin "yalan ve sahtekarlık", yüzde 27.3'ü "yerine getirilmeyen sözler", yüzde 12.6'sı ise "yolsuzluk" olduğunu ifade ediyor. Türkiye'de siyaset kurumunun işleyişini katılımcı kadınların yüzde 42.4'ü çok kötü, yüzde 41.5'i ise kötü buluyor.Katılımcıların yüzde 66.4'üne göre, siyasal katılımı engelleyen en önemli faktör kadınların yeterli ekonomik gücü olmayışı. Bunu sırasıyla kadınların siyaset konusunda yeterli destek görmemesi, aile sorumlulukları, eğitim düzeylerinin yetersizliği takip ediyor. Ayrıca "siyaset erkek işidir" veya "kadının yeri evidir" yargıları da kadınların siyasette yeterli düzeyde temsil edilmelerini engelliyor.

Anket, kadınların siyasal katılımından birinci derecede sorumlu tutulan kurumun, devlet olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 39'u devletin, yüzde 21'i siyasi partilerin siyasal katılımını arttırıcı önlemler alması gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 38.6'sı aile desteği, yüzde 23.6'sı ekonomik destek, yüzde 10.4'ü de siyasi parti desteğinin kadınların siyasi katılımını arttırmada gerekli olduğunu ifade ediyor. Siyaset yapan kadın sayısının arttırılması konusundaki önerileri sorulduğunda katılımcıların yüzde 43.6'sı kadınların sosyo-ekonomik durumlarının düzeltilmesi, yüzde 5.4'ü de partilerde kadın kotasının uygulanması gerektiğini belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler