YÖK’ün Aralık 2009’da ilan ettiği ve Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmesinin durdurulmasını reddettiği YGS ve LYS’deki puan türlerinden ilk bine giren öğrencilerin yapacakları her türlü tercihte alan içi katsayı değeri kullanılacağı kuralının 2010 ÖSYM Yerleştirme Kılavuzu’nda yer almadığı belirlendi. Uzmanlar hatayı skandal olarak değerlendirirken, toplam 18 puan türünde (12 LYS, 6 YGS) ilk bine giren, en başarılı 20 bin aday tercih yapmakta zorlanıyor.
YÖK Aralık’ta açıkladı
Bugün gündeme gelen karar, YÖK’ün 17 Aralık 2009’daki Genel Kurulu’nda aldığı yeni katsayı kararlarının arsındaydı. YÖK o toplantıda yeni katsayıları 0.13 ve 0.15 olarak belirlemişti. Ancak kararın 6. maddesi, “Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucu oluşan her puan türünde, Türkiye genelinde ilk bin kişi arasına giren adayların yerleştirme puanı hesaplanırken, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nda tercih edeceği bütün programlar için, alan içi katsayı değeri kullanılacağı” kuralının getirildiği açıklandı. İstanbul Barosu, YÖK kararlarını yargıya taşıyarak Danıştay’da iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 8. Dairesi ise Şubat 2010’da oybirliğiyle, YÖK Genel Kurul kararının katsayı farkı ile ilgili 2, 3 ve 4. maddelerini iptal ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Danıştay aynı kararda yer alan 6. maddeyle ilgili iptal ve yürütmeyi durdurma kararını reddetti.
Danıştay’ın kararının ardından 17 Mart 2010’da tekrar toplanan YÖK Genel Kurulu katsayı farkı makasını bir puan açarak adayların yapacakları tercihlerde AOBP’nın alan içi 0.15, alan dışı tercihlerde 0.12 katsayılarıyla çarpılacağını açıkladı. Yeni kararın gerekçesinde bir önceki kararda Danıştay’ın yürütmeyi durdurmayı reddettiği 6. maddeye ise hiç değinilmedi. İşte en kritik dönem olan tercih sürecinde yürütmesi durdurulmayan ancak yeni kararda değinilmeyen ilk bine giren en başarılı öğrencileri ilgilendiren kuralın kılavuzda da yer almaması adayların kafalarını karıştırdı. VATAN’ın ulaştığı İzmirli Olga Özkaya yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi: “ÖSYM’nin Şubat, Mart aylarında açıkladığı ilk bine giren öğrencinin sıralamasında değişiklik olmayacağı ve alan içi katsayı kuralıyla ilgili tekrar hiçbir açıklama yapılmadı. Alan dışı tercih yapacağım. Alan içinde başarı sıram 972. Alandışı tercih yaparsam 1217’nci sıraya düşüyorum. ÖSYM’de kimseye ulaşamadım” dedi.
“Unutulan maddelerin başında geliyor”
Hatayı skandal olarak değerlendiren VATAN Gazetesi yazarı eğitim uzmanı Sadık Gültekin ise şöyle konuştu: “Danıştay’da bu kural kabul edildi. YÖK ve ÖSYM Başkanları da kuralı ilan etti. Ama şimdi kılavuzu inceleyen öğrenciler ve biz bununla ilgili bir ibare bulamıyoruz. ÖSYM’yi arayan öğrenciler cevap alamadıklarından yakınıyorlar. İlk bine giren öğrencilerin çoğu tercihlerini 0.15’e mi yoksa 0.12 katsayısına göre mi yapma konusunda kararsız. Bu başarılı çocuklar mükâfatlandırılacak mı yoksa mükafat unutuldu mu? Kılavuzda katsayılar, ek katsayılar var ama bu kuralla ilgili hiçbir açıklama yok. Bu çok büyük bir belirsizlik. Belirsizlikte büyük bir skandaldır. Bunu ilan ettiler, Danıştay da kabul etti. Peki şimdi bu kural nerede? Bence “ilk bin” kuralı unutuldu. Hatta unutulan maddelerin başına bu kural geliyor. En başarılı 20 bin öğrenciyi ilgilendiren bir hata var ortada. Eğer puanlar böyle kullanılacaksa çocukların haberi yok. Tercihin başladığı bu ilk günde YÖK ve ÖSYM acilen açıklama yapmalı. Eğer bugünden itibaren tercihlerini bu kuralı bilmeden ya da emin olmadığı için gözönüne almadan yapan öğrenciler olursa bunlara da tercihleri iade edilip, yeni tercih hakkı verilmeli.”(Vatan)