HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Elazığ Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Halit Gökalp, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, sobaların aşırı doldurulmaması gerektiğini belirtti.

Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Kış mevsimi nedeniyle soba ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış görüldüğünü ifade eden Dr. Gökalp, "Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba şofben ve baca zehirlenmelerinde hemen her yıl kış, özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda artış görülmektedir. Eğer bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalı,yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için, yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, soba borularının birbiriyle birleşme yerlerinde hava ve baca sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı ve düzenli olarak temizletilmelidir" dedi.

Dr. Gökalp, şofbenlerin mutlaka bacaya bağlanması gerektiğini belirterek, "Baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b.) şofben asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka havadar bir mekana takılmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı, şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise, zehirlenmeler ölümle sonuçlanmaktadır. Bu tip belirtilerle birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerinde, yapılacak ilk yardım hakkında Sağlık Bakanlığı'na bağlı ücretsiz '114 Zehir Danışma Merkezi' hattı aranmalıdır. Olası bir zehirlenmede, kişinin olay mahallinden uzak tutulması, temiz havaya çıkartılmasının sağlanması, hastanın sıcak tutulması, acil sağlık hizmetlerinin kullanılması, ambulans gelene kadar solunumu engelleyecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kuruluşuna (hastaneler) nakil edilmesinin sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Karbonmonoksit zehirlenme belirtilerinin halsizlik, kırgınlık, görme bozukluğu, ilgisiz konuşma, kalp çarpıntısı, uykuya meyil, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması ve yüz kızarması olduğunu belirten Dr. Gökalp, "Ancak, bu durum basit ve küçük tedbirlerle önlenebilir olması nedeniyle halkın bilgilendirilme ve konuya ilişkin duyarlılıklarının arttırılması çok büyük önem taşımaktadır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler